2020-02-19 19:14

Sturionii îl „atacă” pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu

 |  19:26
Sturionii îl „atacă” pe ministrul transporturilor, Radu  Berceanu

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi WorldWide Fund for Nature consideră că declaraţia ministrului transporturilor, RaduBerceanu, potrivit căreia lucrările de îmbunătăţire a condiţiilor navigabile peDunăre sunt blocate din cauza sturionilor, este inacceptabilă. Reprezentanţiicelor două organizaţii neguvernamentale precizează, într-un comunicat de presă,că proiectele propuse de România vizează sectorul Călăraşi-Brăila şi sectorulcomun româno-bulgar al Dunării şi includ intervenţii structurale majore(praguri de fund, epiuri, consolidări de maluri), care vor produce modificăriireversibile asupra fluviului şi, implicit, asupra florei şi faunei. "MinistrulBerceanu susţine că investiţia privind îmbunătăţirea condiţiilor navigabile pesectorul Călăraşi - Brăila «este blocată pentru că nişte sturioni îşi depunicrele acolo şi se freacă de nişte stânci care nu ştiu ce». Migraţiasturionilor înainte de construcţia Porţilor de Fier I şi II cuprindea Dunăreapână la Regensburg. Prin blocarea cursului Dunării pe sectorul Călăraşi -Brăila prin construcţia unui prag de fund şi prin obstrucţia braţelor laterale,sturionii vor fi împiedicaţi să migreze în amonte şi aval, în funcţie de scopulmigraţiei (reproducere şi întoarcere în mare)", se arată într-uncomunicat.

"E de-a dreptul hilar să dai vina pe ospecie pe cale de dispariţie pentru neputinţa legendară de a construiinfrastructură de transport în România. E ca şi când o companie aeriană ar davina pe păsări pentru eşecurile repetate în actul de management", aratăpreşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu, în comunicatulde presă.

Întrebat, marţi, la Senat, despre problemelelegate de avizele de mediu pentru unele proiecte de infrastructură, RaduBerceanu a dat exemplul unei lucrări pe Dunăre, referitoare la cursul navigabilal fluviului. "Am încercat eu şase luni, când am fost ministru acum treiani, s-o deblochez, a mai încercat Orban (Ludovic Orban, ministru al transporturilorîn Cabinetul Tăriceanu - n.r.) doi ani şi e şi acum blocată pentru că niştesturioni îşi depun icrele acolo şi se freacă de nişte stânci care nu ştiu ce.Nu glumesc", a spus atunci Berceanu. Statisticile arată că sturioniiînregistrează un declin continuu în ultimii 40 de ani, cantităţile pescuitescăzând de la 300 de tone, în anul 1960, la aproximativ şase tone, în anul1994.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine