2020-01-28 09:07

Tahograful inteligent, obligatoriu din 15 iunie pentru mașinile de transport mărfuri şi călători înmatriculate pentru prima dată în UE

 |  12:10
Tahograful inteligent, obligatoriu din 15 iunie pentru mașinile de transport mărfuri şi călători înmatriculate pentru prima dată în UE

Din data de 15 iunie 2019, toate autovehiculele utilizate în transportul rutier de mărfuri şi de călători care sunt înmatriculate pentru prima dată în UE, trebuie să fie dotate în mod obligatoriu cu tahografe inteligente, informează „Auto Test Magazin”, revistă editată de Registrul Auto Român (RAR).

Tahograful inteligent sau tahograful digital de generația a II-a, este un aparat cu ajutorul căruia autovehiculele utilizate la transportul rutier de mărfuri şi de călători vor fi controlate în timpul mersului și nu vor mai fi oprite decât dacă autoritatea de control are suspiciuni. Tahograful inteligent primește informații de la mai mulți sateliți europeni de comunicații, memorează coordonatele geografice de la începutul și finalul călătoriei, dar și din timpul traseului, își setează singur ora locală și transmite toate datele printr-o conexiune securizată. Noul tahograf va ajuta companiile de transport și pe conducătorii auto ai acestor autovehicule să respecte timpii de condus și odihnă: șoferii vor fi mai bine protejați, iar competiția pe această piață va fi mult mai corectă, se arată în revista „Auto Test Magazin”.

În România, prima activare și calibrare a noului tahograf a fost realizată în data de 30.05.2019, cu 16 zile înainte de data limită și a fost supravegheată de o echipă a RAR, condusă de Adrian Coadă, inspector în cadrul Departamentului Supraveghere Piață – compartimentul monitorizare ateliere care verifică tahografe și limitatoare de viteză. Acțiunea a mers „ceas”, fără niciun fel de problemă. „Lucrez de mai bine de 20 de ani la Registrul Auto Român și aceasta este cea mai importantă zi din activitatea mea profesională. Au fost mulți care au crezut că nu ne vom încadra în timp, dar am reușit și sunt tare mulțumit”, a spus Adrian Coadă.

Tahograful inteligent aduce schimbări importante pe piața transporturilor. Poziția autovehiculului este memorată la un interval de trei ore, dar și la începutul și finalul călătoriei. În viitor va știi și când autovehiculul a traversat granița și își va regla automat țara, fără intervenția șoferului. Toate aceste informații vor fi memorate și vor putea fi verificate.

Una dintre cele mai importante schimbări este legată de modalitatea de control. Noul dispozitiv transmite datele cu ajutorul unei antene, printr-o conexiune securizată, iar acestea vor putea fi citite doar de autoritățile de control sau de către personalul specializat a unui atelier autorizat în acest scop.

Specialiștii spun că este imposibil să păcălești acest sistem. Secretul este noul senzor de mișcare care face o criptare cu tahograful. „Are altă construcție și alte elemente de siguranță. Practic este «împerecheat» cu șasiul respectiv și nu poate fi schimbat între vehicule. Înainte se putea, acum s-a terminat!”, spune Adrian Coadă.

Angajații Registrului Auto Român s-au pregătit pentru acest moment cu reprezentanții celor mai mari producători de tahografe din lume și au participat la Bruxelles la un grup de lucru în care s-a făcut instructajul privind sigilarea noului tip de senzor de mișcare. „Trebuia să fim gata pe 15 iunie, iar noi am făcut această operațiune pe 30 mai, cu 16 zile în avans. Registrul Auto Român a reușit să creeze toate condițiile necesare pentru inspecția acestui tahograf. O să vedeți! Calibrările și inspecțiile pe care le facem în România vor fi apreciate în Europa. În România sunt ateliere autorizate capabile să verifice acest tip de tahograf, iar până la finalul anului numărul acestora va crește semnificativ, uniform distribuite pe plan național”, spune Adrian Coadă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine