2020-04-05 11:04

Taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ne scumpeşte factura la curent

 |  22:01
Taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ne scumpeşte factura la curent

Energia electrică este foarte aproape de o nouă scumpire. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care stabileşte preţurile în sector, va recunoaşte în tarifele plătite de populaţie, de la 1 iulie, jumătate din taxa pe construcţiile speciale pe care o vor plăti în acest an producătorii Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. În cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, iar la Nuclearelectrica de 8,3 lei pe MWh.

“Vom recunoaşte în tarife jumătate din taxa pe construcţiile speciale pe care o vor plăti în acest an cei doi producători de energie care livrează electricitate populaţiei, respectiv Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat deocamdată calculele privind preţul final de la 1 iulie”, a spus Marian Cernat, director în cadrul ANRE.

Întrebat dacă se ia în calcul şi o reducere a facturii, ca urmare a faptului că în acest an consumatorii trebuie să recupereze o parte din contribuţia cu certificatele verzi, plătită de două ori în perioada 2012-2013, oficialul ANRE a răspuns negativ.

Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preţ ar avea o influenţă în tariful final între 1,4 şi 2,4%, potrivit Agerpres.

Hidroelectrica are de plătit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe construcţiile speciale.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că preţul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de şase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali. “Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factură”, a spus Calotă, care gestionează sectorul energiilor regenerabile.

Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, el a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în şedinţa Comitetului de Reglementare din perioada următoare.

“Autoritatea face o evaluare şi o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine ştiţi, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze şi nu scuz. Este, până la urmă, o greşeală - în primul rând una de comunicare şi mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuţie şi furnizare în relaţia cu consumatorul final”, a adăugat oficialul ANRE.

Întrebat cine este vinovat de situaţia creată, el nu a oferit un răspuns.

Calotă a mai spus că au fost mai multe cifre vehiculate, întrucât, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia făcută şi o regularizare pe costul de energie reglementată pe care furnizorii au fost nevoiţi să o cumpere din surse mai scumpe, în momentele când Hidroelectrica era în situaţie de forţă majoră.

Bani returnaţi consumatorilor

Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se aşteaptă să o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei.

''Deşi costul cu certificatele verzi a fost evidenţiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparenţă, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu certificatele verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat şi prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi) pentru perioada septembrie 2012 - iulie 2013'', se arată în document.

Ca urmare, ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare să fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

Potrivit documentului, Electrica se aşteaptă în continuare ca tarifele să scadă, astfel încât consumatorii să recupereze toate plăţile suplimentare suportate în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori.

''Electrica Furnizare se aşteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate'', se precizează în prospect.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-24Parerea ta...

BORZASIAGLICERULADNA
25 Iun 2014

1) ori Borza Remus are dreptate in Planul sau de reorganizare a Hidroelectrica nr. 1960/11.06.2013(vezi sectiunea dedicata controlului intern) si prejudiciile constatate in rapoartele de control intern (de ex la pag 214 privind denuntarea contractului cu obiectul ''executia lucrarii de implementare retea fibra optica la SH Rm Valcea'') sunt adevarate dar atunci de ce Borza a dispus ca Hidroelectrica sa plateasca partea executata din contract care continea si cota parte din prejudiciul total constatat pentru intregul contract? In plus de ce nu a dispus Borza initierea masurilor disciplinare sau anuntarea organelor de cercetare penala impotriva persoanelor gasite responsabile in rapoartele de control deoarece aceste persoane au contribuit la angajarea unor cheltuieli nu numai inutile pentru Hidroelectrica dar si cum rezulta din rapoartele de control intern chiar si umflate, platindu-se la preturi mult peste pretul pietii lucrari, produse sau prestari servicii?!?!?! Procedand astfel Borza a savarsit abuz in serviciu in dauna averii private a statului roman. 2) ori Borza NU are dreptate in Planul sau de reorganizare a Hidroelectrica nr. 1960/11.06.2013 si prejudiciile constatate in rapoartele de control intern (de ex la pag 214 privind denuntarea contractului cu obiectul ''executia lucrarii de implementare retea fibra optica la SH Rm Valcea'') sunt inventate dar atunci inseamna ca Borza a comis, alaturi de echipele de control pe care tot el le-a trimis in controale, abuz in serviciu aproband rapoartele de control intern cu prejudicii inventate si evident si fals in acte sub semnatura privata. Daca Borza si Agliceru au dreptate, si un salariat al directiei control intern a avut, dimpreuna cu ceilalti membrii ai echipelor de control fara nicio calificare in domeniile controlate, o revelatie si a identificat si stabilit profesionist prejudiciile de sute de mii de euro (Hidroserv Curtea de Arges si Executiv) respectiv cca un milion de euro (Rm Valcea)
AGLICERUSIBORZAREMUSLADNA
25 Iun 2014

cei doi trebuiau sa procedeze exact ca in cazul salariatilor SH Caransebes si sa recupereze prejudiciile constatate in rapoartele de control. Neprocedand asa, au incalcat legea fiind astfel tainuitori ai d-lor Zachia, Tirsi si ceilalti mentionati ca persoane responsabile in raportul de control pentru prejudicierea Hidroelectrica in cazul contractului de executie a lucrarii de implementare a retelei de firba optica la SH Rm Valcea si d-lor Zachia, Suhan, Arman(ca prin farmec fratele directoarei de resurse umane Ionela Stancu din Executiv inca din 2005) si ceilalti mentionati ca persoane responsabile in raportul de control pentru prejudicierea Hidroserv Curtea de Arges in cazul contractelor de achizitie de produse. Asadar raspunderea penala exista, fie in cazul d-lor Zachia, Tirsi, Arman, Suhan si celelalte persoane responsabile pentru prejudicierea Hidroelectrica si Hidroserv Curtea de Arges, fie in cazul lui Borza si Agliceru pentru tainuirea faptelor de prejudiciere a averii private a statului(Hidroelectrica). Speta de mai sus interesand averea statului e mult mai grava decat speta care-i priveste pe particularii Mircea Basescu-Anghel Sandu.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine