2020-04-03 08:11

Taxa pe stâlp, redusă electoral de Guvernul Ponta

 |  21:01
Taxa pe stâlp, redusă electoral de Guvernul Ponta

Alina Oprea

Guvernul Victor Ponta pregăteşte un nou cadou electoral, după amnistia fiscală extinsă la toţi bugetarii. Şeful Executivului a anunţat că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5, la 1% din valoarea construcţiei.

Companiile vor scoate astfel în continuare bani din buzunar pentru acest impozit, însă mai puţini decât până acum, ceea ce, speră guvernanţii, va mai tempera ieşirile publice ale investitorilor străini. Reprezentanţii marilor companii s-au plâns în repetate rânduri de faptul că această taxă le afectează rezultatele financiare. De exemplu, OMV Petrom a avut în primul semestru al anului un profit net mai mic cu 50% faţă de anul anterior, din cauza taxelor suplimentare plătite. Ca şi cum măsura reducerii taxei nu era suficientă, Guvernul a decis să mai împuşte un iepure, stabilind că veniturile colectate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat, probabil pentru ca primarii să aibă cu ce finanţa pomenile electorale până în noiembrie. „Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem şi putem să ne permitem s-o reducem de la 1,5 la 1%, şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare, şi de fapt banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli“, a spus Ponta. Premierul a precizat că modificarea va fi făcută în urma unui punct de vedere cerut de Parlament şi i-a cerut ministrului de resort să implementeze această soluţie.

O decizie controversată

Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la 1 ianuarie 2014. Introducerea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa pe construcţii speciale permite taxarea oricărui tip de imobil, în anumite condiţii, vizează numai persoanele juridice şi se aplică pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Cele mai afectate industrii sunt cea energetică, extracţia de petrol şi gaze, mineritul, telecomunicaţiile şi agricultura, având în vedere valoarea foarte mare a activelor. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, solare, centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclearo-electrice, staţii şi posturi de transformare, piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare - descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructură de transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje etc.), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv; lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii. Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa mult peste valoarea estimată iniţial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi în acest an 1,5 miliarde lei. Introducerea taxei pe stâlp şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi CE, pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine