2020-01-25 12:29

Eugen Teodorovici: „Bugetul și Legea salarizării, întârziate!”

 |  21:01
Eugen Teodorovici: „Bugetul și Legea salarizării, întârziate!”

Legea unică a salarizării, care este al doilea obiectiv important al Guvernului pentru a doua parte a anului, ar putea fi întârziată de trimiterea Codului Fiscal în Parlament, pentru reanaliză. Mai mult, calendarul de elaborare a Bugetului de stat pentru 2016, pe care și-l stabilise Executivul, ar putea fi și el dat peste cap. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirmă însă că salariile din sectorul bugetar vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor. El spune că o decizie asupra momentului majorării va fi luată după rectificarea bugetară programată pentru 28 iulie. Şeful de la Finanţe subliniază totodată că orice măsură adoptată înainte de 1 ianuarie 2016, inclusiv reducerea TVA la 19%, are, cu siguranţă, un impact bugetar.

„Este într-adevăr un alt motiv care este afectat de această întârziere, categoric, pentru că nu este un impact mic aplicarea Legii salarizării, iar modul în care o vom aplica, de când, în câte etape, în câte tranşe - pentru că nu putem aplica Legea salarizării într-un singur moment, pentru că impactul este foarte mare -, dar toate acestea aveau o logică în aplicare”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă Guvernul va majora salariile demnitarilor de la 1 august, în cazul în care vor fi bani disponibili la rectificare, sau va lua decizia odată cu Legea salarizării, Teodorovici a spus că ministerul realizează toate calculele şi scenariile pentru a vedea care dintre aceste variante va fi la rectificare adoptată de către Guvern, iar decizia va fi luată ulterior.

„Tot ce înseamnă creşteri de salarii în sectorul bugetar vor avea loc o dată pentru toţi care sunt parte a acestui sistem. Asta a fost şi logica atunci când s-a spus foarte clar că întregul sistem bugetar trebuie să aibă majorarea salarială de la acelaşi moment”, a afirmat Teodorovici.

El a precizat că impactul bugetar a fost unul mic în cazul ordonanţei de mărire a indemnizaţiilor demnitarilor. „În funcţie de ceea ce aprobăm în 28 iulie la rectificare, vom vedea exact dacă, de când vom putea aplica asemenea măsuri”, a mai spus Teodorovici.

El a dat asigurări şi că Guvernul va aloca la rectificare fonduri substanţiale pentru investiţii, în primul rând pentru contractele aflate în derulare, ca acestea să fie finalizate cât mai repede. „Ce pot să vă spun referitor la rectificare în mod sigur este că tot ce înseamnă investiţii se va bucura de o alocare financiară substanţială. Tot ce înseamnă contracte aflate în derulare, în special, vor primi bani pentru a fi finalizate cât mai repede”, a adăugat ministrul.

România, „parte” la ajutorarea Greciei

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor Publice a mai subliniat că România „poate fi parte” la o decizie la nivel european de sprijin financiar pentru Grecia, existând deja discuții în acest sens. Întrebat dacă există posibilitatea ca România să participe, inclusiv financiar, la al treilea plan de salvare a Greciei - și dacă s-a discutat acest lucru la nivelul Uniunii Europene -, ministrul Finanțelor a spus că sunt astfel de discuții.

„Sunt discuții în acest sens și este normal să fie și din partea României o astfel de deschidere la sprijinul față de un alt stat membru. Chiar și astăzi au fost astfel de discuții. Vom vedea exact care va fi decizia finală; cert este că, într-adevăr, Grecia are nevoie de un sprijin, cel puțin lunea viitoare, când are de rambursat o primă sumă, iar România poate fi și ea parte la o astfel de decizie la nivel european. Cu siguranță vom sprijini acest proces”, a menționat Teodorovici, citat de Agerpres.

El a precizat că România nu va contribui cu o anumită sumă, ci este vorba despre bugetul Uniunii Europene.

„Este vorba despre bugetul Uniunii Europene care, eventual, poate suporta într-o primă fază rambursarea unei prime tranșe din ceea ce Grecia trebuie să ramburseze, până când acel mare împrumut, de 84 de miliarde de euro, se va acorda și din care această primă tranșă va fi rambursată. Deci, nu plătește România în sine; este vorba despre bugetul Uniunii Europene care contribuie la un astfel de proces”, a explicat Teodorovici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine