2020-08-10 01:58

Eugen Teodorovici, gata să facă tot ce-i cere FMI

 |  21:01
Eugen Teodorovici, gata să facă tot ce-i cere  FMI

Alina Oprea

Ministerul de Finanțe și-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin și ar folosi și la imaginea țării, la ratingul de țară, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Oficialul a menționat că organismele internaționale trebuie să vadă că, deși sunt unele întârzieri, există voință și determinare pentru ca măsurile stabilite să fie implementate. O misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene va veni la București în perioada 19-26 mai, pentru discuții pe Codul Fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu FMI și Comisia Europeană. România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent.

”În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic”, a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiții actualul acord de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, care expiră în septembrie.

Restanțele Guvernului

”În primul rând, trebuie să-l încheiem pe acesta care este în derulare și are ca termen de finalizare septembrie 2015. Îl vom încheia cu siguranță și în condiții bune. Așa au fost și discuțiile la Washington, la ultima misiune pe care am avut-o în această zonă. Am discutat cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială. Ei așteaptă în continuare ca ceea ce ne-am angajat ca și Guvern să implementăm să și facem până la final. (...) Au fost întârzieri, dar de acum încolo până la final de an trebuie să facem cel puțin ceea ce Fondul și Comisia Europeană cer pentru ca acest acord să se închidă în bune condiții și să putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Pe 16 aprilie, o delegație din România, condusă de Eugen Teodorovici, a fost la Washington, pentru a discuta cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Premierul Victor Ponta a anunțat pe 9 februarie că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite. Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluționate urmau să fie rediscutate în luna aprilie.

300 milioane de lei pe an din bacșiș

Referitor la reglementarea și impozitarea bacșișului, ministrul Finanţelor Publice a firmat că impactul la buget este estimat undeva la 300 milioane lei pe an. ”Din impozitarea bacşişului, aşa cum a fost azi calculat ca şi impact la buget, ne aşteptăm undeva la 300 milioane lei pe an. Dar nu ăsta a fost scopul colectării unui astfel de venit la bugetul de stat. A fost, în primul rand, pentru a face un pas înainte la ceea ce era ca şi cadru legal şi în baza căruia ANAF acţiona până mai de curând, trezind nemulţumirea multor agenţi economici. Cu această schimbare, includerea acestui bacşiş în cadrul legal, şi cu altă speţă dusă săptămâna trecută în Guvern, lucrurile s-au flexibilizat foarte mult. Este un pas foarte mare înainte, spun eu şi spun şi partenerii noştri din piaţă. Dar, niciodată nu o să putem reglementa toate posibilele speţe”, a explicat Teodorovici.

În ceea ce îi priveşte pe taximetrişti, sau pe cei care livrează mâncare la domiciliu, ministrul Finanţelor a precizat că ANAF ”nu se îndreaptă către aceste zone”. Guvernul a adoptat miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%.

Reducerea TVA la apă, sprijin pentru populație

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că unii operatori de apă au în vedere o creștere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru aceștia, cât și pentru populație, care nu ar simți majorarea în facturi. ”Astăzi, în România, consumul de apă pe cap de locuitor este unul foarte mic în comparație cu media la nivel european, ceea ce ridică semne de întrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate că în România apa nu este scumpă în comparație cu ce înseamnă costuri pentru producție, tratarea ei și livrarea în condiții europene către populație. Poate veniturile populației fac ca aceasta să pară un produs mai scump. Pe de altă parte, apa este un produs alimentar. De asemenea, tarifele la apă ar trebui crescute în unele cazuri. Sunt unii operatori în România care și-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociația operatorilor de apă că vor crește tarifele la apă, pentru că au primit finanțări fie din împrumuturi fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creștere nu s-ar simți în facturi. Practic populația nu va fi afectată de o astfel de creștere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populație, dar și pentru operatorii de apă în același timp”, a explicat Teodorovici.

El a menționat că, în prezent, reducerea TVA la apă este analizată atât la Ministerul Finanțelor, cât și la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum poate fi aplicată această măsură. ”Este o idee la care ne gândim și la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Muncii. O să încercăm să vedem cum o putem aplica. Oricum, de la 1 ianuarie TVA la apă se reduce la 20%. Întrebarea este dacă putem să venim chiar sub 20% și dacă da, de când. Acum se fac calcule la Ministerul de Finanțe pentru a vedea exact care este impactul și mai ales modul în care vom putea administra această situație. Știm foarte clar că este puțin mai complicat, la consumatorii casnici la care se va putea aplica această măsură, modul în care vom putea să percepem TVA scăzut, având în vedere că sunt situații unde facturile înglobează și apa caldă și apa rece per familie”, a spus ministrul Finanțelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz