2020-07-11 03:47

Ţinta de deficit bugetar nu va fi atinsă nici anul viitor

 |  19:15

Românianu va atinge ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, de 4,4% dinPIB, pentru că nu se va îndeplini estimarea de creştere economică, şi esteposibil ca şi în 2010 să existe o deraiere de la aceasta, a declarat, ieri,Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. În opinia sa, va fi necesar ca România să încheieun acord de tip precautionary cu FMI.

"2011va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, în primul rând că va fio evoluţie ciclică. Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat nominal faţăde anul acesta. Ascesiunea către 4,4% din PIB în 2011 este bazată pe o creştereeconomică. Nu cred că se va produce. Va fi o deraiere. S-ar putea să fie oderaiere şi în 2010, din cauza faptului că scăderea economică s-ar putea să fiemai mare decât se estimează acum", a spus Croitoru, la un seminar organizatde BNR. El a arătat că anul acesta ar putea exista o deraiere de 0,4% - 0,5%din PIB a deficitului bugetar. Croitoru a precizat că ajustările necesarepentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu petaxe.

Pede altă parte, Lucian Croitoru a afirmat că România va trebui să se împrumuteîn continuare de pe pieţele internaţionale, iar un nou acord cu FMI în 2011 arputea asigura finanţări mai ieftine. “Dacă ţara nu reuşeşte să facă ajustărileprogramate, sursele de capital vor scădea. Oricum, România trebuie să seîmprumute de pe pieţele externe. În opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine deîncheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate şi ar asigura costuri maimici", a spus Croitoru. El a subliniat că nu au fost încheiate calculeleprivind valoarea unui nou acord cu FMI şi nici nu s-a stabilit dacă acesta vapresupune reînnoirea înţelegerii cu Comisia Europeană.

Referitorla aderarea la moneda unică europeană, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea,consideră că acesta va aduce Românieibeneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar, fără o schimbare amentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare aşomajului, fie deficite externe mari.

"Înzona euro avem azi două civilizaţii, cea germano-baltică, ce favorizează oinflaţie mică, deficite externe mici şi şomaj mic, şi cea mediteraneano-celtică,mai relaxată, pe principiul mai puţină muncă mai multă distracţie. Nu este greusă spunem cărei zone culturale aparţine România, nu este nici un mister. Dacăva intra în zona euro, România s-ar putea să aibă inflaţie mică, dar vesteaproastă este că ar putea să plătească, fie prin deficite externe foarte mari,fie prin şomaj foarte mare, dacă nu îşi va schimba comportamentul", a afirmatLazea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz