2020-08-04 21:15

Topul celor mai mari producători de energie din lume

 |  21:01
Topul celor mai mari producători de energie din lume

Alina Oprea

Societatea modernă depinde de o aprovizionare sigură și abundentă de energie. Pe măsură ce populația și orașele devin mai mari, cererea de energie este setată doar să crească: Administrația de Informații în Energie a SUA (EIA) a prezis că până în 2040 consumul de energie la nivel global va crește cu 56%.

Postul de televiziune CNBC prezintă un clasament al celor mai mari producători mondiali de petrol brut, nuclear și energie hidro, realizat după Statistica Mondială privind Energia pentru anul 2014 a Agenției Internaționale a Energiei (AIE).

Arabia Saudită: 540 milioane tone barili în 2013 AIE a numit Arabia Saudită ca fiind cel mai mare producător mondial de petrol brut. Potrivit Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Arabia Saudită, "are 18% din rezervele de petrol dovedite ale lumii", rezervele de petrol și gaze contribuind în proporție de 50% din produsul intern brut al țării. Mari cantități de petrol au fost descoperite în apropiere de Golful Persic în 1938, iar rezervele abundente din Arabia Saudită au condus la bunăstare, prețuri mici la carburanți și influență în vremuri de instabilitate geopolitică, cum ar fi invazia din 2003 a Irakului.

Rusia: 525 milioane tone barili în 2013 Cea mai mare țară din lume după întindere, Rusia este al doilea cel mai mare producător de petrol brut, după Arabia Saudită, producând 12,8% din petrol brut al planetei, în 2013, potrivit AIE. În ianuarie 2013, Jurnalul de Petrol și Gaze a raportat că Rusia are rezerve dovedite de 80 de miliarde de barili. Câmpul petrolier Samotlor, cu sediul în Nizhnevartovsk, a produs 130,8 milioane barili de petrol brut în 2012, conform celor mai recente cifre prezentate de Rosneft, companie de energie controlată de stat. Samotlor este unul dintre cele mai mari câmpuri de petrol din Rusia și unul din primele zece cele mai mari din lume.

Statele Unite ale Americii: 440 milioane tone în 2013 Potrivit Administrației de Informații în Energie din SUA, există rezerve de petrol dovedite de 30,53 milioane de barili în Statele Unite. Deși ocupă locul al treilea în ceea ce privește producția de petrol, Statele Unite ale Americii înregistrează o creștere a producției. EIA a declarat că producția de petrol brut în luna august a acestui an a fost ”estimată la 8,6 milioane de barili pe zi, cea mai mare producție lunară din iulie 1986”. Boom-ul exploatării gazelor de șist a contribuit la creșterea livrărilor, iar producția totală de țiței este așteptat să ajungă la o medie de 9,5 milioane de barili pe zi.

Statele Unite ale Americii: 801 TWh Statele Unite ale Americii găzduiesc 62 de centrale nucleare aflate în operare comercială în peste 31 de state și a produs 801 TWh de electricitate din surse nucleară în 2012, potrivit AIE, adică aproximativ o treime din producția totală a lumii.

Franța: 425 TWh Franța se bazează foarte mult pe energia nucleară pentru a-și menține securitatea energetică. În prezent, mai mult de 75% din energia electrică produsă în Franța este generată de centralele nucleare, potrivit Asociației Nucleare Mondiale, iar în 2012, 425 TWh de energie electrică au fost generate de energia nucleară în această țară.

Rusia: 178 TWh În 1954, reactorul Obninsk, aflat la aproximativ 60 de mile sud vest de Moscova, a devenit prima unitate nucleară din lume care a fost conectată la o rețea de energie electrică. De atunci, Rusia a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de electricitate din surse nucleare, cu 178 TWh produse în 2012.

China: 872 TWh Energia hidro este o sursă de energie regenerabilă generată de apă, iar China – în pofida ”foamei” de combustibili fosili – este cel mai mare producător mondial de hidroelectricitate. Structuri vaste cum ar fi Barajul Three Gorges de pe fluviul Yangtze - cea mai mare centrală hidroelectrică din lume, în funcție de capacitate - a ajutat China să producă 872 TWh de energie electrică în 2012. Acest lucru a constituit 23,2% din producția totală de energie hidro din lume, potrivit AIE.

Brazilia: 415 TWh Potrivit EIA din SUA, peste 75% din energia electrică produsă în Brazilia este din surse hidro.

În 2012, Brazilia a generat 415 TWh de hidroenergie, în timp ce vastul complex de la Barajul Itaipu, un proiect comun între Brazilia și Paraguay (cel mai mare baraj din lume, n.r.), a generat 2.135 TWh de energie electrică de când a devenit operațional în 1984.

Canada: 381 TWh Cea de-a doua cea mai mare țară din lume după suprafață, Canada, abundă de resurse hidroenergetice, având baraje de peste 100 de ani, după cum arată datele Asociației de Hidroenergie din Canada (CHA). CHA prevede că energia hidro reprezintă 60% din producția de energie electrică a Canadei, cu 125 miliarde de dolari canadieni (111,6 miliarde dolari), care urmează să fie investite în acest sector în următorii 20 de ani. Barajul Daniel-Johnson, din valea Manicouagan, Quebec, este descrisă de Hydro Quebec ca fiind "cel mai mare baraj cu multiple arcuri de sprijin din lume."


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz