2020-04-08 08:06

Toţi beneficiarii pensiilor speciale se pregătesc să dea statul în judecată

 |  15:30
Toţi beneficiarii pensiilor speciale se pregătesc să dea statul în judecată

Ministerul Muncii a precizat că economiilerealizate la bugetul de stat prin recalcularea pensiilor speciale vor fi deaproximativ 25 de milioane de lei lunar. Recalcularea pensiilor specialevizează foştii angajaţi din armată, penitenciare, corpul diplomatic, funcţionariatulpublic din Parlament, deputaţii, senatori şi aviaţia civilă. Secretarul de stat pe probleme de aviaţie dinMinisterul Transporturilor şi Infrastructurii, MarinAnton, ne-a declarat că recalcularea pensiilor vizează personalul aeronauticcare încasează pensii speciale. „Foşti angajaţi ai Autorităţii AeronauticeRomâne Civile sau cei care au fost la Aeroclubul României încasează pensiispeciale. Aceste pensii vor fi recalculate”,ne-a explicat secretarul de stat din MTI.

Dela 200 milioane de lei, la 14 milioane

“Baştanii” de la Autoritatea AeronauticăCivilă sau de la Aeroclubul României rămân fără pensii de lux. De pildă, prinrecalcularea pensiilor speciale, “boierul”Florea Geică va rămâne cu aproximativ 14 milioane de lei vechi pe lună, din ceipeste 200 de milioane de lei vechi pe care îi încasează în prezent. În ceiaproape doi ani de când este pensionar de lux, Florea Geică a încasat circa100.000 de euro de la stat.

Fostul director al Direcţiei Aviaţiei Civile din Ministerul Transporturilor , Sorin Stoicescu, esteconvins că toate persoanele care încasează pensii speciale vor da statul înjudecată. “Încontextul actual, în care judecătorii spun că doar pensia lor e specială, audeschis Cutia Pandorei. Şi pilotul are dreptul să spună că pe acolo pe sus nuera atât de bine şi era aerul mult mai rarefiat decât ăsta pe care îl respirăjudecătorii. Toată lumea va acţiona în judecată statul român. În momentul încare ai obţinut un drept nu e voie să îl iei. E o problemă de drept de vreo sutăde ani. Bineînţeles că piloţii vor câştiga la CEDO. Toţi cei cărora li se taiepensiile vor câştiga. Acum , pentru o perioadă de timp, statul român îi ajutăsă facă economii. Noi avem marele talent de a ne trage câte o palmă după ceafăşi pe urmă ne întoarcem şi întrebăm cine a dat, ca să tragem de timp”, spune Sorin Stoicescu. Acestaa adăugat că piloţii nu trebuie scoşi la pensie la 50 de ani. “Faptul că scot piloţii la pensie la 50 de anieste o şmecherie. Nicăieri în lume nu se face aşa. Pe unde mergeam râdeau demine, spunând că „ce bogată companie e TAROM, dacă renunţă la piloţii de 50 deani, când aceştia mai au voie să zboare”.

Pentru piloţi trebuia să existe o normăprivind grupele de muncă, a subliniat Stoicescu. “Paraşutista aia sau ăla de laaeroport, în ultima lună, zi şi noapte au stat în paraşută şi în avion, săîncaseze venituri mari. Nu este voie, pentru că timpii de lucru sunt bineprevăzuţi prin lege. S-au dus în derizoriu nişte meserii care trebuierespectate”, a spus Sorin Stoicescu pentru“Puterea”.

TheodoraBertzi: Nucred că se revine la o pensie de 14-15 milioane de lei vechi

În opinia fostului secretar de stat dinMinisterul Muncii, Theodora Bertzi, “pensiilenesimţite trebuie aduse pelinia de plutire”. “Există unii care au abuzat delege. Totuşi, foştii diplomaţi sau cei din domeniul aviaţiei nu cred că trebuie să aibă pensii egale cutoată lumea. Nu cred că se va ajunge la o pensie de 14-15 milioane de leivechi. Cei care vor acţiona statul în justiţie câştigă până la CEDO, câştigă pelegislaţia românească”, crede Theodora Bertzi.

HanibalDumitraşcu: Aceastădecizie nu face decât să-i demotiveze pe cei care se găsesc în sistem

Psihologul Hanibal Dumitraşcu consideră că tăiereapensiilor angajaţilor din sistemul administraţiei penitenciarelor este un actabuziv, “care nu face decât să îiîntoarcă din drum pe cei care vor să facă o carieră în domeniul acesta”. “În momentul în care teangajezi într-un sistem cu privaţiuni cum este cel în care lucrează cei care aupensii speciale, sigur că nu mai rentează. Pentru că în momentul în care intriîn sistem, fără nici o îndoială, ştii foarte exact care îţi este parcursul dinpunctul de vedere al carierei, inclusiv acesta al pensionării. O stare de dezamăgire voravea mai ales cei care se află în prag de pensionare şi care şi-au petrecut toatăviaţa în sistem. Această decizie nu face decât să-i demotiveze pe cei care se găsescîn sistem”, a conchis HanibalDumitraşcu.

Tăiereapensiilor de lux ar aduce economii de 300 de milioane de lei anual

Economiile realizate la bugetul de stat prinrecalcularea pensiilor speciale vor fi de aproximativ 25 de milioane de leilunar, adică de aproximativ 300 de milioane de lei anual, precizează MinisterulMuncii. Ministrul de resort, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că recalculareapensiilor speciale se va face în două etape. În prima etapă, care va avea locîn 30 de zile de la aprobarea normelor de aplicare a legii, vor fi recalculatepensiile diplomaţilor, ale parlamentarilor şi ale foştilor angajaţi dinaviaţie. Cea de-a doua etapă, care trebuie finalizată până la sfârşitul anului,vizează recalcularea pensiilor din armată, din poliţie şi servicii speciale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-23Parerea ta...

MICU
09 Iul 2010

domnilor,pensiile personalului auxiliar din ministerul justitiei si ministerul public sunt considerate pensii nesimtite,dar pensiile procurorilor si judecatorilor care au intrat in magistratura din anii 1994 sau 1996 si in anul 2001,2002 sau chiar 2006 au iesit la pensii cu sume fabuloase,ce spuneti de acestea.Personalul auxiliar a lucrat efectiv 20-25 sau mai multi ani in judecatorii,tribunale,parchete,deci nu au venit din alt domeniu.Domnilor magistrati de la CCR mai ganditi-va.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine