2020-04-06 16:10

Toţi ceferiştii pleacă în şomaj tehnic cu leafă de 75%

 |  18:48
Toţi ceferiştii pleacă în şomaj tehnic cu leafă de 75%

În acest an, toţiceferiştii ar putea pleca în şomaj tehnic pentru o perioadă de 90 de zile. Măsuraar putea fi luată în contextul în care Ministerul Transporturilor şiInfrastructurii şi-a dat seama că nu poate tăia 25% din salariile acestora. Tăiereacu 25% a salariilor îi va afecta însă pe cei 3.300 de angajaţi ai celor 15 spitale aflateîn subordinea Ministerului Transporturilor. La Metrorex, salariaţii nu au fostinformaţi că vor avea lefurile, de la 1 iulie, tăiate cu 25%.

Ceferiştiiameninţă că opresc trenurile dacă Ministerul Transporturilor decide tăierea cu25% a salariilor în sistemul feroviar. Liderul Federaţiei Mecanicilor deLocomotivă, Voicu Sala, ne-a declarat că salariaţii de la CFR Călători ar puteaintra în şomaj tehnic. “CFRMarfă este în proces de reorganizare, în prezent fiecare salariateste în şomaj tehnic pentru maximum 90 de zile. Pe perioada şomajului tehnic,salariaţii primesc 75% din leafă. După ceferiştii de la Marfă, şi salariaţii dela CFR Călători ar putea intra în şomaj tehnic. La CFR s-au redus substanţialveniturile. Nu am primit nici o înştiinţare privind reducerea cu 25% a fondurilor de salarii. La CFRCălători şi Marfă, aproximativ 25% dintre salariaţi câştigă salariul minim peeconomie”, a spus Voicu Sala.

Liderii de sindicat din cadrul CFR ne-au explicatcă lefurile angajaţilor au scăzut cu 26% încă din luna ianuarie, când s-anegociat un act adiţional la contractul colectiv de muncă, prin care ceferiştiiau renunţat la anumite drepturi. „Nu se joacă ministrul Radu Berceanu cusalariile ceferiştilor. Încă de la începutul acestui an noi am rămas fără 26%din leafă. Dacă ne mai taie încă 25%, rămânem fără 51% din venituri. Nu vomceda nici un leu, vom apela la toate formele legale de protest. Vom merge pânăla greva generală, noi nu mai avem oameni cu care să facem revizia trenurilor”, a spus preşedintele Federaţiei“Drumde Fier”, Florin Dobrescu.

Dacă la cele treicompanii feroviare măsura reducerii cu 25% a salariilor este foarte greu de pusîn practică, cei peste 3.300 de salaraţi din spitalele aflate în subordinea MinisteruluiTransporturilor vor avea lefurile tăiate. “Suntem trecuţipe hotărârea de Guvern prin care se reduc salariile cu 25%. Peste 65% din cei3.300 de angajaţi spitalelor şi policlinicilor vor fi obligaţi să trăiască cu 6milioane de lei vechi pe lună. Nu se mai poate trăi acum, după tăierea cu unsfert a lefurilor”, ne-auexplicat surse din cadrul spitalelor subordonate MTI.

Metrorex: “Nu ştiucine îşi permite să schmibe trei legi”

Liderii de sindicatde la Metrorex spun că salariile din luna iulie nu le-au fostdiminuate cu 25%. “Nu s-a primitnimic oficial. Este foarte greu (…), nu ştiu cine îşi permite să schimbe trei legi organice”, ne-au declaratsursele citate.

Nici de bugetul desalarii al Autorităţii Feroviare Române (AFER) nu s-a atins Ministerul Transporturilor.“Noi avem un buget bazat exclusiv pe fonduri extrabugetare. Numai ordonanţaprivind reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ne afectează. Am redus cu20% aceste cheltuieli şi am redus şi cota de combustibil”, ne-au explicat reprezentanţiiAFER.

Directorul CNADNR, Dorina Tiron, zboară angajaţiicare se ocupă de exproprieri

Ieri, în cadrul întâlnirii dintre sindicatuldrumarilor „Elie Radu”şi conducerea Companiei de Autostrăzi, liderii de sindcat au solicitat planulde restructurare al CNADNR. „La DRDP Bucureşti urmează a fi concediaţi 108muncitori, în condiţiile în care se propune angajarea a 13 persoane TESA lacentrala DRDP. La DRDP Craiova urmează a fi concediaţi 116 muncitori(majoritatea la SDN Vâlcea - 60 persoane) şi s-au păstrat cele cinci departamente,cu toate că s-a stabilit ca fiecare regională să aibă un singur departament.Singurele regionale ce respectă numărul de departamente este DRDP Constanţa şiIaşi, care au un singur astfel de post. Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”solicită planul de restructurare al companiei conform OUG 116.2006, precum şiexplicarea restructurării prin externalizarea activităţii la DRDP-uri (lit. b.din adresa mai sus menţionată)”, searată în procesul-verbal încheiat la sfârşitul şedinţei dintre conducereaCNADNR şi sindicatul drumarilor. În cadrul şedinţei, directorul general alCNADNR, Dorina Tiron, a precizat că activităţile privind exproprierile vor fitrecute către regionale, “motivpentru care o parte dintre angajaţii de la CNADNR Central care au ca obiectaceastă activitate vor fi disponibilizaţi”. “Directorul general Tironsusţine că în cazul în care nu se va realiza modificarea contractului colectivde muncă în sensul reducerii bonusurilor şi a sporurilor, numărul de 533 desalariaţi propuşi pentru concediere colectivă va fi mult mai mare”, se mai arată în procesul-verbal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine