2020-07-07 10:22

Tranşa de aproximativ 900 milioane de euro de la FMI va intra azi în conturile BNR

 |  18:46
Tranşa de aproximativ 900 milioane de euro de la FMI va intra azi în conturile BNR

Board-ulFMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România,astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare deaproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre, cel mai probabil, luniîn contul Băncii Naţionale a României. "Consiliul Director a votat înunanimitate aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul esteunul puternic de susţinere a reformelor din România care urmează să fieimplementate şi de încredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ula aprobat şi derogarea cerută de România privind ţinta de arierate", adeclarat reprezentantul României la FMI,Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax. Acesta a declarat că tranşa va fi eliberată,cel mai probabil, luni sau cel târziu marţi. Toţi banii vor ajunge la BNR,pentru acoperirea deficitului de balanţă, ceea ce reprezintă un alt semn denormalitate, pentru că fondurile de la FMI, de regulă, acolo merg, a adăugatTănăsescu.

FMIa majorat ţinta de inflaţie pentru România la 7,9%, după creşterea TVA

Consiliul Director al FMI a aprobatrevizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-byîncheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%, a declaratşeful misiunii de evaluare a instituţiei financiare internaţionale, JeffreyFranks. "În Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a ţintei noastrede inflaţie pentru acest an, ca urmare a creşterii TVA. Am majorat ţinta cu4-4,5 puncte procentuale, astfel centrul bandei de fluctuaţie va fi de7,9%", a spus Franks. El a menţionat că FMI se aşteaptă ca impactulcreşterii TVA să aibă un singur efect asupra preţurilor, care va dispăreagradual în cursul anului viitor, astfel că nu vor exista presiuni inflaţionistepersistente.

Pede altă parte, Franks a precizat că board-ul FMI este îngrijorat în legătură cucapacitatea autorităţilor române de continuare a politicilor de reformă, fiindnevoie de ţinerea cheltuielilor sub control şi de măsuri privind creştereacolectării veniturilor. "În mod evident, ei (membrii Consiliului Directoral FMI– n.r.) sunt îngrijoraţi cu privire la continuarea efortului Guvernuluide a implementa politicile. Nu este doar o chestiune de a aprobare a măsurilor,trebuie să şi respecţi angajamentele, să ţii cheltuielile sub control şi săasiguri continuarea colectării veniturilor la buget pentru a atinge un rezultatpozitiv", a declarat Jeffrey Franks. Reprezentantul FMI a mai afirmat căprognoza Fondului privind evoluţia produsului intern brut al României în 2010,respectiv o scădere de 0,5%, nu va fi modificată semnificativ după deciziaautorităţilor de reducere a salariilor din sectorul bugetar şi majorarea TVA.FMI menţine, deocamdată, prognoza de contracţie economică de 0,5% în acest an,însă experţii instituţiei urmează să decidă în perioada următoare, pe baza unornoi date privind economia românească, dacă va fi nevoie de modificareaestimării în cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfârşitullunii iulie. "Nu anticipăm că vor fi efecte negative suplimentare (asupraPIB, n.r.) din creşterea TVA comparativ cu cele din măsurile de tăiere pentrucheltuielile anunţate anterior. Pensionarii vor avea mai mulţi bani decheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalţi oameni vor plăti un TVA maimare, deci vor avea mai puţini bani de cheltuit. Astfel, cele două efecte sevor anihila reciproc", a apreciat el. Întrebat dacă primul set de măsuri,care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a răspunsnegativ, precizând că Fondul a propus chiar de la ultima vizită în România omajorare de taxe. "Nu, de fapt, noi suntem destul de mulţumiţi de actualulmix de politici. De fapt, în timpul ultimei vizite la Bucureşti noi amprezentat Guvernului un pachet de măsuri care includeau creşteri de taxe şireduceri de cheltuieli. (…) Acum avem măsuri de 1% din PIB pe partea creşteriiveniturilor şi de 1,3% din PIB pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este unpachet echilibrat", a explicat Franks.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz