2019-08-18 08:01

UPDATE. TRANSGAZ, luată la ochi de BRUXELLES. Ce suspiciuni are COMISIA EUROPEANĂ și cum răspunde COMPANIA

 |  10:31
UPDATE. TRANSGAZ, luată la ochi de BRUXELLES. Ce suspiciuni are COMISIA EUROPEANĂ și cum răspunde COMPANIA

Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectată că a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, a anunţat vineri executivul european. Decizia vine la un an după inspecţiile desfăşurare la companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom de către inspectori de concurenţă ai Comisiei Europene.

"Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând astfel normele UE", a precizat Comisia, într-un comunicat, potrivit News.ro.

România este al treilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda şi Marea Britanie, şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, dacă se includ şi zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România, având statut de monopol, şi este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.

"Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibile. O piaţă unică europeană a energiei integrată şi competitivă este esenţială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz şi-a folosit în mod abuziv poziţia dominantă prin izolarea pieţei de gaze din România şi prin împiedicarea integrării acesteia în reţeaua europeană de gaze", a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, citată în comunicat.

Pe ce se va concentra INVESTIGAȚIA antitrust

Concret, investigaţia antitrust a CE se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze din România către alte state membre ale UE.

"Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare; precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica exporturile sau pentru a justifica întârzierile în ceea ce le priveşte", arată Comisia.

Potrivit CE, dacă suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirmă, acesta înseamnă o încălcare a normelor antitrust ale UE şi o restrângere a concurenţei, având ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

"Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România. În ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele Uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene", a menţionat comunicatul CE.

Astfel, Comisia Europeană va efectua o investigaţie aprofundată.

UPDATE

Compania de stat Transgaz a reacţionat vineri la anunţul Comisiei Europene, care de deschis o procedură oficială de investigare a societăţii pentru suspiciuni de împiedicare a exportului de gaze către Ungaria, precizând că va lua toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei şi va asigura informaţiile şi documentele de care Comisia Europeană va avea nevoie în cadrul investigaţiei.

"SNTGN Transgaz SA doreşte să informeze pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat", arată compania, într-un comunicat. 

"Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz SA de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă", arată comunicatul.

Compania susţine că acordă a mare atenţie planurilor de dezvoltare a reţelei de transport de gaze pe teritoriul României şi implementării măsurilor pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, "inclusiv - fără a se reduce la - dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray