2020-07-07 16:46

Trei mine din Valea Jiului vor fi închise

 |  18:13
Trei mine din Valea Jiului vor fi închise

Alina Oprea

Trei mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului, aparţinând Companiei Naţionale a Huilei (CNH), vor fi închise. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Guvernul va aloca pentru acest proces un ajutor de stat de 143,4 de milioane de lei. Exploatările miniere vizate de închidere sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, iar CNH va rămâne astfel cu minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.

„Având în vedere prevederile Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani, denumită în continuare CNH SA Petroșani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

„Ajutorul de stat, în sumă totală de 143,47 milioane lei pentru anul 2015, este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, astfel: pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se acordă ajutor de stat în sumă de 93,31 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente”, se mai arată în nota de fundamentare a documentului.

De asemenea, pentru acoperirea costurilor excepționale se acordă un ajutor de stat de 50,16 milioane lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale, astfel plăţi compensatorii de 25,85 milioane lei şi alte 24,3 milioane lei pentru lucrări de închideri mine. Alte 93,3 milioane lei sunt destinate acoperirii pierderilor aferente producţiei curente de huilă energetică livrată de unităţile intrate în proces de închidere definitivă.

La 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH SA Petroșani, pe perioada 2011-2018. Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH SA Petroşani, începând cu 1 noiembrie 2012 s-a înfiinţat Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani. Societatea constituită este cea care gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 119/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.143/2012.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz