2020-02-23 10:38

TVA redusă la 9% și pentru berea la halbă

 |  22:01
TVA redusă la 9% și pentru berea la halbă

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% pentru berea la draft, în baza unui amendament aprobat, miercuri, de către deputaţi la ordonanţa care diminuează TVA pentru produsele alimentare, pregătită de Guvern să fie aplicată din luna iulie a acestui an.

Amandamentul a fost propus de către deputatul minorităţilor naţionale Adrian Merka şi a fost preluat şi de Comisia de buget.

„Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalaţii specifice de servire deţinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul ca vânzarea în HORECA să capete o dimensiune de retail, datorită caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalităţii”, a motivat iniţiatorul amendamentul.

„S-ar putea colecta mai multe venituri prin creşterea vânzărilor de bere la draft, întrucât adaosul comercial este mai mare în HORECA, iar noi locuri de muncă vor putea fi create, mai ales pentru categorii defavorizate, precum persoane mai puţin calificate, studenţi, tineri fără experienţă. Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100.000 hl de bere în zona HORECA, această evoluţie s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare şi a ocupării forţei de muncă, net superioare faţă de aceeaşi evoluţie în zona de retail”, se mai arată în motivare.

Amendamentele adoptate mai prevăd că pentru berea produsă de mici fabrici de bere independente, a căror producţie în anul calendaristic precedent nu a depăşit 200.000 hl/an, iar pentru anul în curs antrepozitarul autorizat declară pe proprie răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an, se aplică nivelul redus al accizelor specifice. Pentru micile fabrici de bere independente nou înfiinţate pentru care antrepozitarul propus declară pe propria răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an se aplică nivelul redus al accizelor specifice.

Acelaşi regim se aplică şi pentru berea livrată pe teritoriul României de către mici fabrici de bere situate în alte state membre, potrivit prevederilor din norme.

Fiecare mică fabrică de bere are obligaţia de a depune la autoritatea competentă, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, o declaraţie pe propria răspundere privind cantitatea de bere pe care a produs-o în anul anterior şi/sau cantitatea de bere pe care urmează să o producă în anul în curs, potrivit prevederilor din normelor metodologice.

Consens transpartinic

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, Ordonanţa de Urgenţă 6/2015 care reduce TVA pentru produsele alimentare de la 24 la 9%.

Proiectul prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015, pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor, produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile de restaurant şi de catering.

Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a spus că este „un balon de oxigen” şi este o măsură fiscală foarte bună, însă implementarea ei a fost „proastă”.

Deputatul PSD Marian Neacşu a replicat la criticile deputatului PNL că este „regretabil că aplică teoria castravetelui”. „Cât de pregătit a fost Guvernul Emil Boc când a crescut TVA la 24%?”, a spus Neacşu.

Reprezentantul UDMR a solicitat ca scăderea TVA să se facă şi pentru cheltuielile de întreţinere. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine