2020-08-14 18:13

Ucraina vrea să importe gaze naturale din România

 |  17:22
Ucraina vrea să importe gaze naturale din România

Alina Oprea

Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România, pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare, a declarat Ihor Prokopiv, şeful companiei de transport al gazelor naturale, Ukrtransgaz, transmite Reuters. România deja exportă gaze naturale în Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina. Gazoductul care uneşte România de Republica Moldova are o capacitate anuală de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

„România caută pieţe de desfacere în timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi pentru diversificarea surselor de aprovizionare”, a declarat Ihor Prokopiv. Acesta a explicat că România ar putea avea disponibilă pentru export în 2016 o cantitate de până la două miliarde metri cubi de gaze naturale.

În 2 aprilie, compania rusă Gazprom şi grupul ucrainean Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrărilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un preţ redus. Kievul şi UE au cerut ca acordul să fie prelungit cu un an, însă Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni, scrie Agerpres.

Ucraina consumă anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar producţia internă se ridică la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. În ultimele luni, Ucraina a achiziţionat gaze naturale din UE, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia. Kievul cumpără acum 50% din gazele importate din Polonia, Slovacia şi Ungaria, iar restul din Rusia, arată datele Ukrtransgaz.

De altfel, potrivit preşedintelui Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea, conflictul armat din Ucraina a grăbit realizarea Uniunii Energetice Europene, iar România trebuie să-şi alinieze strategia energetică la directivele europene.

„Uniunea Energetică Europeană este mai mult decât un concept, este o măsură deja adoptată de Comisia Europeană, care este foarte strâns legată de ceea ce ar trebui să însemne strategia energetică a României. Uniunea Energetică nu ar trebui să ne mire, pentru că era previzibil că UE va avansa şi în domeniul energiei. Vorbim de uniune economică, a venit uniunea vamală, iar acest spaţiu comun se extinde şi era logic că la un moment dat va veni şi în domeniul energiei. Problemele întâmplate la estul ţării au grăbit puţin luarea acestor măsuri de uniune energetică, pentru asigurarea energetică a ţărilor din Uniunea Europeană“, a spus Bodea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz