2020-08-07 22:20

UE ne taie din fonduri

 |  21:00
UE ne taie din fonduri

Neregulile şi indecizia în derularea programelor finanţate din bani comunitari au început să producă consecinţe tot mai dureroase pentru România. Se anunţă tăieri de fonduri de câteva sute de milioane de euro, fiind afectate POS Mediu, Transporturi şi Competitivitate. Pentru cel din urmă, măsurile sunt şi mai drastice, parte din organizare fiind desfiinţată, iar activitatea trecută către alte structuri.

Riscul de dezangajare al României pentru anul 2012 pentru proiectele cu finanţare europeană este cuprins între 200 şi 300 milioane euro, principalele programe deficitare fiind cele pentru Mediu, Transporturi şi Competitivitate, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, joi, la o conferinţă privind bugetul european multianual, anunţă Agerpres.

Oficialul ministerial a precizat că, în şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat o notă prin care sunt desfiinţate Organismele Intermediare pentru IMM-uri, gestiunea proiectelor din cadrul POS Competitivitate fiind transferată către Agenţiile de Dezvoltare Regionale (ADR). De altfel, Autoritatea de Management a POS Competitivitate urmează să fie reacreditată.

Plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, întrerupte din luna iulie, au fost deblocate în decembrie. La sfârşitul lunii octombrie, CE a notificat decizia sa de presuspendare integrală a Programului Operaţional Sectorial (POS) Creşterea Competitivităţii Economice şi parţială a POS Transport şi a Programului Operaţional Regional, ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al acestor programe. Cât priveşte POSDRU (Dezvoltarea Resurselor Umane), Orban a precizat că rambursările vor fi deblocare la începutul anului 2013.

Măsuri pentru absorbţia fondurilor

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale, a identificat trei măsuri necesare pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene în România. Prima se referă la unificarea instituţională „sub o comandă unic“, ce ar permite o creştere anuală de „3-3,5%, chiar 4%“. O a doua cale este implicarea băncilor încă din prima fază de pregătire a proiectelor, iar a treia vizează introducerea unui minimum de contribuţie financiară proprie din partea beneficiarului proiectului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-12Parerea ta...

MMMMHAI
14 Dec 2012

abia a inceput masurile cele mai dureroase urmeaza in viitorul apropiat,felicitari lui plagiatul Ponta
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz