2020-07-06 20:50

Un amendament de ultimă oră interzice afișarea ţigărilor „în locurile obligatorii de trecere”

 |  18:34
Un amendament de ultimă oră interzice afișarea ţigărilor „în locurile obligatorii de trecere”

Miercuri urmează să fie votat, în plenul Parlamentului, Raportul Comisiei de Sănătate la Proiectul de lege care interzice fumatul în spațiile publice închise. Raportul conține, însă, un amendament de ultimă oră prin care se interzice "afișarea" ţigărilor „în locurile obligatorii de trecere”.

Reprezentanţii industriei tutunului şi ai retailerilor sunt revoltaţi de introducerea amendamentului fără consultare publică. Producătorii de tutun și retailerii cer retrimiterea Raportului la Comisia de Sănătate pentru a fi rediscutat amendamentul. Însă potrivit Regulamentului Camerei, plenul nu mai poate amenda proiectele de lege, ci doar comisiile de raport. Industria solicită eliminarea amendamentului menţionat. Miercuri urmează să fie votat în plenul Parlamentului Raportul Comisiei de Sănătate la Proiectul de lege care interzice fumatul în spațiile publice închise.

Comercianții au declarat pentru ziarul PUTEREA că a lipsit o consultare, așa cum era democratic și firesc, cu industria și autoritățile din domeniu (Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Concurenţei sau Agenția Națională de Administrare Fiscală).

În forma sa iniţială, amendamentul prevedea ca “în unităţile în care se comercializează produse de tutun este interzisă afişarea acestora la loc vizibil". La finalul dezbaterilor, textul a fost modificat astfel: "În unităţile în care se comercializează produsele din tutun este interzisă afişarea acestora în locurile obligatorii de trecere", indicându-se că ar fi vorba despre afişarea la casele de marcat din supermarketuri.

Producătorii de tutun spun că adoptarea ca atare a acestui amendament ar avea importante consecinţe de ordin practic asupra mediului de afaceri, asupra predictibilităţii climatului acestuia, asupra protecţiei consumatorului şi nu în ultimul rând asupra bugetului de stat. “Piața neagră în România e de aproape 15% (conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel), unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 500 de milioane de euro, anual. Presupunând că jumătate din produsele din tutun sunt vândute la nivel național prin magazine mici, înseamnă că nivelul comerțului ilegal ar putea crește cu 50%”, spun aceştia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz