2020-02-25 09:09

Un loc în căminele studenţeşti se vinde cu 250-350 de euro

 |  18:38
Un loc în căminele studenţeşti se vinde cu 250-350 de euro

Criza economică a afectat şi căminele studenţeşti, însă în beneficiulcursanţilor. Un loc în aceste amplasamente se vinde în prezent cu 250-350 deeuro, în condiţiile în care preţurile vehiculate anul trecut erau de 450-500 deeuro. De cealaltă parte, chiriile şi întreţinerile din cămine vor ajunge,începând din luna octombrie, la 250 de lei, dublu faţă de nivelul din anulprecedent.

Au mai rămas două săptămânipână la debutul anului universitar, iar principala grijă a multor studenţi esteaceea de a-şi asigura un loc de cazare. La mare căutare sunt căminelestudenţeşti, mai ales că multe au fost renovate. Numărul studenţilor care potfi cazaţi în cămine este însă limitat. Astfel, tinerii rămaşi fără cazare suntnevoiţi să opteze fie pentru închirierea unui apartament/garsoniere, fie pentru“cumpărarea” unui loc în căminele universităţilor de stat (o adevărată modăprintre studenţi, în ultimii ani). Numeroşi studenţi îşi depun dosarele pentruobţinerea unui loc în căminele studenţeşti, cu toate că au deja asigurat “unacoperiş deasupra capului”. Ulterior, locurile obţinute sunt vândute pe sumeimportante de bani.

Criza economică a determinat nu doar un număr redus destudenţi, dar şi o reducere semnificativă a sumelor solicitate de “micii afacerişti” pentru un pat în căminele universităţilor de stat. Reporterii “Puterea” audiscutat cu mai mulţi studenţi din Bucureşti dispuşi să vândă sau să cumpere unloc în cămin. Dacă anul trecut, un loc de cămin se negocia cu 450 de euro,acum, preţurile vehiculate pot ajunge şi la 250 de euro. Astfel, un loc încăminele complexului studenţesc Regie, din Capitală, se vinde cu 250-350 deeuro de către intermediari, în condiţiile în care anul trecut preţul solicitatera 450-500 de euro. Studenţii nu trebuie să se bucure însă atât de repede,întrucât vor creşte chiriile şi întreţinerile. Dacă anul trecut studenţiiplăteau, în medie, 120 de lei pe lună pentru chirie şi întreţinere, începând culuna octombrie vor fi nevoiţi să scoată din buzunare aproximativ 200-250 de leipe lună. “S-au ieftinit preţurilepentru un loc în cămin. Nici cererea nu mai este atât de mare. Totuşi, vomplăti mai mult pentru întreţinere şi chirie. Anul acesta se pare că vom plăti,în medie, 200 şi ceva de lei pe lună, mai ales iarna”, ne-a declarat Mihai, student în anul III la Facultateade Jurnalism.

Studenţii au mai descoperit însă o “portiţă” prin care pot obţine un loc în cămin. Tinerii se înscriu la a douafacultate, unde nu sunt ocupate locurile finanţate de la bugetul de stat, doarpentru a beneficia de cămin. Acest “truc” poate fi utilizat doarde studenţii care nu au mai beneficiat de scutire de taxă la o altă facultate.

O altă opţiune, ce-i drept mult mai costisitoare, oreprezintă căminele particulare, mai ales că, în momentul de faţă, nu se “luptă” mulţi studenţi pentru un loc în aceste unităţi. Pentru un pat într-uncămin particular, studenţii sunt nevoiţi să plătească între 300 şi 400 de leipe lună, reprezentând chiria. La această “investiţie” se adaugă plata întreţinerii, între 80 şi 120 de lei pe lună.

DNA-ul studenţesc reintră în acţiune

Studenţii care-şi scot la vânzare locul din cămin îşiasumă şi unele riscuri. Uniunea Naţională a Studenţilor (UNSR) va organiza şiîn acest an “flagrante” pentru a-i depista pe cei care încearcă să-şi vândălocul de cămin (DNA-ul studenţesc). Studenţii “afacerişti imobiliari” vor fi identificaţi, iar informaţiile vor fi transmisedecanatelor. Studenţii “prinşi în flagrant” şi-au pierdut dreptul de a mai fi cazaţi în cămin, potrivit conduceriiUNSR. “DNA-ul studenţesc va fiorganizat şi anul acesta, în perioada 27 – 28 septembrie, când sunt repartizatelocurile în cămine. Ca urmare a acţiunilor din anii anteriori, studenţii filmaţide DNA-ul studenţesc şi-au pierdut locul în cămin. Asta ne-am dorit. În ceea cepriveşte exmatricularea acestora, acest lucru nu depinde de noi. Am trimis o scrisoaredomnului Daniel Funeriu pentru a programa o întâlnire, în care să discutăm şiaceastă problemă”, ne-a declarat preşedintele UNSR, Ion Poenaru.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţinea, nu cu multtimp în urmă, că vrea să organizeze acţiuni prin care să elimine studenţii carevând locurile de cămin.

Cumpoate fi obţinut un loc în căminele universităţilor de stat

Numărulde locuri în cămine este atribuit proporţional cu numărul de studenţi finanţaţide la buget din fiecare facultate. Repartizarea locurilor se realizează lanivelul fiecărei facultăţi, proporţional cu numărul studenţilor din fiecare ande studiu (începând cu anul I şi terminând cu ultimul an de master). Încăminele universităţilor de stat, studenţii vor fi repartizaţi în funcţie deperformanţele profesionale şi de situaţia socială/materială. Au prioritatepentru a obţine un loc în cămine: studenţii româniorfani de ambii părinţi şi cei proveniţi din centre de plasament sau plasamentfamilial, din anul I de studiu până la finalizarea masterului; studenţii românibursieri şi studenţii etnici români bursieri; studenţi defavorizaţi social.

Repartizareastudenţilor fiecărei facultăţi în cămin se face de o comisie pe facultate,coordonată de prodecanul cu probleme sociale studenţeşti. Comisiile de cazare potdecide asupra numărului de locuri alocat pentru fiecare an de studiu (inclusivpentru anul I) şi asupra numărului de locuri alocat pentru studenţii cutaxă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine