2020-02-17 23:12

Un român trebuie să strângă anual 3.700 de euro pentru a trăi decent la pensie

 |  19:21
Un român trebuie să strângă anual 3.700 de euro pentru a trăi decent la pensie

Fiecare român careurmează să se pensioneze până în 2051 va trebui să economisească în medie,anual, suma de 3.700 de euro pentru a-şi menţine un nivel de trai similar celuidinainte de pensie, a declarat, ieri, într-o conferinţă, directorul general alAviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu.

Cifraeste rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva şi compania deconsultanţă Deloitte în ţările europene. “Practic, deficitul total al pensiilorîn România ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime dinPIB-ul naţional. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridică la1.900 miliarde de euro", a spus Popescu. El a explicat că prin deficitulpensiilor se înţelege diferenţa dintre venitul necesar pentru un nivel de traiadecvat la pensionare şi suma de bani pe care oamenii se aşteaptă în prezent săo primească drept pensie.

Potrivitrezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro înPolonia, 25,3 miliarde de euro în Cehia şi 9,5 miliarde de euro în Ungaria.

"Înmedie, fiecare polonez ar trebuie să economisească, anual, suma de 3.400 deeuro, respectiv 4.600 de euro fiecare salariat din Cehia. Cel mai bine stauangajaţii din Ungaria, care ar trebuie să economisească 1.900 de euro înfiecare an", a mai spus şeful Aviva Asigurări de Viaţă. El a arătat că, dacă nu se iau măsuri rapide şi importante, cea mai mareparte din forţa de muncă din România se va confrunta cu un nivel de trai foarteredus la pensie. "În următorii 40 de ani, 11 milioane depersoane se vor pensiona în România, ceea ce înseamnă puţin mai mult dejumătate din populaţia actuală şi de aproape trei ori mai mult decât numărulactual de angajaţi, respectiv 4,68 milioane", a menţionat Popescu. Potrivitacestuia, fiecare persoană trebuie să îşi asume responsabilitatea pentruviitorul său, iar companiile de asigurări de viaţă au datoria de a le ofericlienţilor toate informaţiile de care au nevoie, astfel încât produsele pe carele achiziţionează să fie în concordanţă cu necesităţile personale.

RaportulAviva arată că persoanele mai în vârstă vor trebui să se bazeze pe mai multemodalităţi de economisire pentru a obţine un venit suficient la pensie, în timpce persoanele mai tinere au o perioadă mai mare la dispoziţie să-şi măreascăeconomiile anuale pentru pensie.

Astfel,tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani trebuie să economisească 1.300de euro în fiecare an pentru a reduce decalajul financiar şi a păstra un nivelde trai decent, în timp ce pentru categoria de vârstă de 30-40 ani suma caretrebuie economisită ajunge la 1.700 de euro.

"Pentrucei care acum au 50 de ani şi se vor pensiona în următorii 15 de ani, sumanecesară de economisit se ridică la 4.800 de euro/an, pentru că au mai puţiniani la dispoziţie pentru a acumula pentru perioada de după pensionare", aafirmat Popescu.

Potrivitstudiului, persoanele care nu îşi pot suplimenta veniturile la pensie prineconomii sau alte bunuri, precum proprietăţi imobiliare, vor trebuie fie sălucreze peste vârsta de pensionare, fie să se pensioneze mai târziu, fie săaccepte un nivel de trai mult redus la pensie. "Deja unele ţări seaşteaptă ca numărul de persoane care lucrează peste vârsta de pensionare să sedubleze în următorii 10 ani. Pe de altă parte, creşterea vârstei de pensionarecu cinci ani ar reduce deficitul pensiilor cu o treime, ceea ce ar ajuta, darnu ar rezolva problema pe deplin", a explicat Popescu. Acesta a menţionatcă una dintre ipotezele luate în calcul la efectuarea analizei a fost evoluţiaveniturilor salariaţilor români, care vor ajunge, în 2023, la 80% din salariulmediu înregistrat în toatele statele membre ale Uniunii Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine