2020-05-25 07:51

Victor Ponta: FMI şi CE, de acord cu rectificarea bugetară. Nu înţeleg opinia Consiliului Fiscal

 |  13:35
Victor Ponta: FMI şi CE, de acord cu rectificarea bugetară. Nu înţeleg opinia Consiliului Fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că FMI şi CE sunt de acord cu a treia rectificare bugetară. Prim-ministrul a ţinut să precizeze că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal, care consideră acest demers al Executivului ca fiind ilegal.

Citeşte şi: 

"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a precizat premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

A treia rectificare bugetară din acest an va fi aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie.

Consiliul Fiscal a precizat, miercuri, că rectificarea bugetară este ilegală şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile. Consiliul a ţinut să precizeze că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", a precizat Consiliul Fiscal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine