2020-07-11 11:56

Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Granturi nerambursabile pentru IMM-uri de un miliard de euro, din fonduri europene!”

 |  07:46
Virgil Popescu, ministrul Economiei: „Granturi nerambursabile pentru IMM-uri de un miliard de euro, din fonduri europene!”

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat noi măsuri de sprijin pentru firme. Sunt bani nerambursabili proveniți din fonduri europene pentru antreprenorii care au avut de suferit de pe urma pandemiei, dar și granturi nerambursabile pentru IMM-uri de un miliard de euro din fonduri europene. Suma va fi de 2.000 de euro pentru firmele cu un singur angajat, iar investițiile din Marea Neagră vor fi deblocate după alegeri.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că susține de câteva zile o informare cu privire la un program de finanțare a IMM-urilor. „Vorbim de un buget total de aproximativ două miliarde două sute de milioane de euro. Un miliard două sute de milioane de euro s-ar putea derula prin Ministerul Dezvoltării  prin programele operaționale regionale 2.1 și 2.2. Programul 2.1 cuprinde scheme de ajutor până într-un milion de euro pentru investiții iar 2.2 între două milioane de euro și șase milioane de euro, la fel, pentru investiții. Acestea sunt liniile pe care le are Ministerul Dezvoltării pentru IMM-uri”, spune ministrul Virgil Popescu.

„Prin Ministerul Economiei avem un miliard de euro la dispoziție, care vor fi împărțiți în modul următor: 350 de milioane de euro finanțare pentru granturi de capital de lucru până în 200.000 de euro. Aici vor putea fi finanțate companiile care au avut de suferit de pe urma COVID-ului. Și vorbim de industria hotelieră, HoReCa, industria transportului auto, industria de evenimente, cele care au fost închise și care au avut de suferit de pe urma pandemiei”, mai precizează ministrul Economiei.

Mai sunt 550 de milioane de euro, granturi tot până în 200.000 de euro pentru investiții, aici putând accesa inclusiv cele 3 industrii pe care le-am menționat, plus industria construcțiilor, de exemplu industria energetică pentru programe de inovare. Vor fi granturi de investiții pentru IMM-uri.

Și încă o linie de 100 de milioane de euro, cu microgranturi până în 2.000 de euro pentru companiile care au un singur asociat, care este și salariat. Aceste firme nu au putut fi protejate deloc pe perioada pandemiei.

„Eu vreau ca în cursul lunii iulie să începem practic acest lucru și să începem valoarea proiectelor. Mai mult, mă gândesc să venim cu o noutate la valoarea proiectelor, în sensul unei evaluări automate a acestor proiecte, o evaluare pe un punctaj care să se facă automat de către computer, să nu mai implicăm evaluatori care ar necesita o procedură mai lungă”, conchide ministrul Virgil Popescu.

În  legătură cu domeniul Energiei, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a specificat în detaliu și despre investițiile programate de marile companii energetice de stat pentru viitorii 5 ani. Printre care construirea de parcuri eoliene ale Hidroelectrica, și a accentuat că situația investițiilor din Marea Neagră va putea fi deblocată abia după campania electorală și alegerile parlamentare.

În ceea ce privește construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, Virgil Popescu a mai dăugat că vrea realizarea unui consorțiu din care să facă parte și compania canadiană care deține tehnologia CANDU, precum și finanțatori din „SUA, NATO sau UE”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz