2020-08-13 00:59

Adevărata miză a votului

 |  19:44

Eduard Ivaşcu

Avansul de 10% luat după primul tur al prezidenţialelor pare să aibă un efect coroziv asupra personalităţii lui Victor Ponta. Aşa se face că poleiala democratică, aşezată recent, se şterge încet-încet, iar pe alocuri începe să iasă la iveală arama originară.

“(…) Nu vreau să primim din nou ordine din afara ţării, de la PPE şi de la alţi indivizi care şi-au bătut joc de România şi în 2012...”, a declarat premierul României, cu un aer mobilizator, în faţa baronilor-colegi de partid. „(...) Ştim singuri cum este mai bine pentru România şi ordinele lor şi dispreţul pe care îl au faţă de români este un lucru pe care nu îl vom mai accepta”, a plusat Ponta, convins probabil de faptul că votanţii lui Iohannis, precum şi marea masă a celor care nu au ieşit la vot, impresionaţi de curajul său oratoric, îl vor “ştampila” în turul doi.

Greu de crezut. Atitudinea soft faţă de politica agresivă a Rusiei în Ucraina, admiraţia declarată public faţă de Partidul Comunist Chinez, la care se adaugă atacul agresiv asupra unor lideri politici occidentali care au „îndrăzneala” să-l critice, fac din Victor Ponta un partener imprevizibil pentru Vest, căruia mulţi încep să îi descopere asemănări cu Viktor Orban, oaia neagră din clubul democraţiilor.

După ce a dat nenumărate asigurări că este un partener de nădejde pentru UE şi NATO,  “preşedintele care uneşte” încearcă acum să adune voturi cu mesaje gen “noi ştim mai bine”, ceea ce ar putea sugera că sfaturile şi ajutorul acordat de Vest, pe calea democraţiei, nu mai sunt binevenite.

Comunicarea cu aliaţii pare să fie pusă de Ponta în balanţă cu investiţiile promise de China, iar rezultatul unei asemenea operaţiuni va da întotdeauna cu minus pentru democraţie. Pentru că liderii chinezi sunt pragmatici şi nu vor insista niciodată pentru ceva ce ei înşişi nu îşi doresc.

Dar pentru români, la 25 de ani de la Revoluţie, democraţia ar trebui să fie sfântă, iar în locul unui preşedinte care insistă agresiv să ne “unească”, ar trebui poate să ne orientăm spre unul care nu încearcă artificial să ne dezbine.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-09Parerea ta...

FOARTE BUN ARTICOLUL!
06 Noi 2014

Ponta doar se DA MARE! Ca n-are nevoie de sfaturi de la PPE, de la nu stiu mai cine...putea sa faca pe smecheru'daca duduia economia de la noi! Dar asa...
VOI INCERCA O 'ADAPTARE'
06 Noi 2014

dupa niste strofe recent postate: Ati innebunit cu to(n)tii? Aclamati un Michey-Mouse Nu vedeti cat de ‘frumos’ minte? Capul mic, de italo-albanez Dar cu origini ‘sanatoase’…naumovist-bolsevice; Inalt ‘la stat’ dar mic la sfat…. pentru popor, face veacu’in Guvern, vrand sa adeste si pe la Cotroceni!
ATAT NOUA
06 Noi 2014

care nu i-am dat votul, dar si voua care l-ati ales…O sa ne arate dupa caz – cotul, ca piscotu’i scump, iar voua cei ce l-ati ales – niste gauri de covrigi prin care sa vedeti cum ati reusit de-ati pus pe tron (de WC) - alt vanzator de neam si tara, fiindca “VV Ponta” –dublu “V” arata, ceea ce explica-i mai sus - ce-nseamna !
ACORDUL CU FMI
06 Noi 2014

e suspendat, din vara! Banca Mondiala – sta, se uita si asteapta ca sa vada…ce vor face prostii de romani! ‘Ai de sus linistesc boborul, trambitand de zor ca e de bine, sau chiar foarte bine, mimand minimul de ‘democratie’! Cine-a spus-o?! Iaca conu’ Itzarescu, ce dracu’! Vom fuma ca turcii si vom bea ca apucatii?! In rest - benzina, iara se scumpeste! Tradiceanu zice de o cota, doar de 16! Johannis, scapa de imunitate! Noi in schimb, cand va fi groasa la al nostru dos, cand o fi si-o fi sa fie – ei se vor cara din tara, iara restul veti ramane cu buza umflata si cu burta goala, cum ati fost invatati cam din ’90, incoa’! Sa vedeti ce ‘bine’ o sa fie!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz