2019-10-23 01:32

Alegeri 2016: Cioloș vs PSD

 |  11:20

Robert Veress

Dacă PNL și USR vor reuși să strângă suficiente voturi pentru a forma o coaliție de guvernare (posibil alături de UDMR și, eventual, PMP), istoria va consemna că rezultatul este meritul unui singur om: Dacian Cioloș. (Nu că performanțele unor miniștri din cabinetul pe care îl conduce de peste un an n-ar fi notabile, dar Cioloș a devenit iconic pentru subiectul acestor alegeri, subiect care e o alegere în sine: confirmarea încurajării corupției prin vot popular, observată la alegerile locale, sau încercarea de detașare din această cloacă penală, în care PSD și sateliții săi propun să ne bălăcim, în continuare).

Cred că șansele lui Cioloș de a rămâne prim-ministru după alegeri sunt de 1%, dar, până marți seara, aș fi zis că sunt 0%. Cu certitudine, a existat un impact al interviului acordat, în direct, lui Mihai Gâdea (Antena 3) și, iarăși cu certitudine, acesta nu e unul negativ.

Nu cred că Cioloș a fost sincer când a explicat că se duce acolo pentru cei care urmăresc exclusiv Antena 3 și „au dreptul” să audă și punctul lui de vedere. Exercitarea dreptului de a-l vedea pe Cioloș e simplă, ține de telecomandă, însă telespectatorii fideli ai Antena 3 or fi avut nevoie de lămâie, pentru a se uita la interviul de marți seara – lucru pe care îl știe oricine, nu trebuie să fii vreo luminăție de analist, ca să realizezi așa ceva. Dincolo de asta, însă, nu „talibanilor Antena 3” li s-a adresat premierul, care tocmai prin prestanța sa elegantă și riguroasă le repugnă celor ce preferă punerile la zidul infamiei pentru decizii legale, grobianismul, formulările alunecoase și „demonstrațiile” obținute din sofisme și inexactități. Nu, Cioloș s-a dus la Antena 3 ca să mobilizeze electoratul nehotărât, care nu îl dezavuează, și care s-a uitat la acel interviu tocmai pentru a se lămuri de ce se coboară la acel nivel. Acest electorat, „cu toată dragostea”, nu se uită, de regulă, la Antena 3.

Dacă nu mă înșel și acesta a fost obiectivul premierului (și al echipei care l-o fi consiliat în sensul respectiv), atunci a fost „punct ochit, punct lovit”. Atitudinea, strategia lui Mihai Gâdea, în special după prestația lui Cioloș de la GDS, era ușor de anticipat. Iar Cioloș avea pregătită partitura (bună, în linii mari) și a interpretat-o cu suficientă exactitate. A știut să-și rețină enervările inerente, dar nici nu s-a lăsat călcat în picioare. Când Gâdea și Adrian Ursu (intervenient în emisiune) au încercat să-l „facă din vorbe”, Cioloș nu a tăcut, și-a accelerat discursul suficient încât să nu lase acuzațiile injuste fără replici.

Au existat, ce-i drept, și momente mai puțin reușite. A fost aproape complet ratată oportunitatea prezentării realizărilor Guvernului Cioloș. Gâdea i-a cerut interlocutorului să înșire cinci succese reprezentative, Cioloș a început cu transparentizarea guvernării și a mai apucat să vorbească despre debirocratizare, fiind permanent întrerupt de „moderator”. În locul lui Cioloș, aș fi cerut să fiu lăsat să înșir cele cinci succese, după care să fie chestionate fiecare în parte, dacă se dorește. Așa, lumea a rămas cu impresia că, de fapt, Guvernul Cioloș n-a făcut mare lucru.

A mai fost ceva ce m-a deranjat. Deși înțeleg necesitatea de a rămâne cordial față de toți telespectatorii Antena 3, este complet necredibil să le spui  „Ca agronom, am tot respectul pentru mocirlă, pentru că e materie organică. Și eu am lucrat în mocirlă. Nu am folosit peiorativ acest termen”, mai ales după ce, cu câteva ore mai devreme, la GDS, ai afirmat: „Eu sunt agronom la bază şi am învăţat că sunt anumite plante care cresc în mocirlă. Şi că nu poţi să-ţi faci meseria corect dacă nu ai curajul să şi cobori câteodată în mocirlă. Sigur, iei cizme de cauciuc ca să nu te murdăreşti complet sau faci un duş după aceea, dar trebuie să-ţi asumi şi partea asta”.

Dacă tot aprinzi focul, fă-l să dogorească. M-aș fi dus la Antena 3, la Gâdea, încălțat în cizme de cauciuc. Și aș fi spus: „Când voi ieși din acest studio, mă voi încălța normal. De mă invită acum, orice telespectator al dumneavoastră, să-i calc pragul, când voi putea onora invitația, mă voi descălța la ușă. Ca să fie clar unde cred eu că e mocirla”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray