2019-11-18 01:51

Amintirile (şi îndoielile) mă răscolesc

 |  18:51

Anca Hriban

Vara politică fierbinte a lui 2012: Vasile Blaga, atunci şef al Senatului, este scos în şuturi din birou şi din funcţie de Crin Antonescu. Urmează aceeaşi figură cu toţi democrat-liberalii aflaţi în fotolii tentante. Noua putere printr-o lovitură parlamentară, strigă din toţi rărunchii „Jos Băsescu”. Şi jos a fost. Curtea Constituţională tremură de spaimă, ameninţată fiind cu transformarea ei în plantă decorativă şi cere ajutor Comisiei de la Veneţia. Deasupra DNA şi ANI roiesc corbii. (Paradoxal, în 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a scos, tot în şuturi, pe democraţi de la guvernare!).

Despre Crin Antonescu, preşedinte a.i., şi aventura sa penibil eşuată la Cotroceni, nu mai merită înnegrită hârtia. Îl citez pe fostul ambasador SUA la Bucureşti: „Problema e că, într-o republică, nu contează numai ce decide majoritatea, contează ce spun regulile şi ce decid instanţele”, (4 nov. 2012). Pe scurt: Victor Ponta devine tot mai puternic. Ţara se învârte în jurul lui. Dar şeful PSD nu ar fi ajuns niciodată la asemenea performanţă fără sprijinul nemijlocit al PNL. Ceea ce reprezintă astăzi Victor Ponta este creaţia PNL. Fără liberali, cu toate antenele şi cu toţi penibilii ajunşi vicepremieri, cetăţeanul fost procuror, acum premier, nu se putea cocoţa, în veci, atât de sus.

În doi ani, PNL şi PDL şi-au aruncat vorbe/insulte/înjurături dintre cele mai mizerabile. Acum, apar ca într-o poveste nemuritoare cu zâne, în care BINELE (dreapta) şi RĂUL (PSD) luptă pe viaţă şi pe moarte. Într-un episod, BINELE (PNL) îşi pierde minţile şi trece de partea drăcuşorilor (PSD), dar în final îşi revine. Lupta se reia.

Clamarea ideii de „unificare a dreptei”, în condiţiile în care interlocutorii au trecut peste animozităţi, diferende, orgolii, resentimente este neconvingătoare şi, într-o măsură, mincinoasă. Pentru simplu fapt că exclud PMP (Mişcarea Populară nu înseamnă doar Elena Udrea) şi pe Traian Băsescu, cel care a reuşit să-i strângă la un loc pe liberali şi pe democraţi în urmă cu 10 ani. Şi asta în condiţiile în care este nevoie de fiecare vot de pe dreapta. Faptul că PNL şi PDL, fiecare în felul său, nu reuşesc, încă, să treacă peste ura faţă de Traian Băsescu pune sub semnul întrebării proiectul Antonescu-Blaga.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-01Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

IOHANNIS, DRAGNEA, cărțile și lovitura de stat Trăim într-o lume care s-a întors cu susul în jos și parcă tot ne e greu să credem, atât de rapide și de șocante sunt transformările care se petrec, practic, de la o zi la alta. Pe vremuri, un film ajuns celebru făcea furori cu titlul „O lume, nebună, nebună, nebună”, acum, realitatea nu are nevoie de nici un alt titlu ca să îți taie cheful de filme, „epuizați” cum suntem de bombardamentul mediatic continuu
23 Ian 2017

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray