2020-04-03 08:47

Analfabetism funcţional privatizat

 |  19:20

Alin Burtescu

Universităţile de stat din România îşi vor găsi curând patroni. Adică vor fi privatizate. Facultatea va fi peste tot pe bani. Anunţul a fost făcut la început de an de şeful Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, care invocă dorinţa Uniunii Europene de a privatiza învăţământul de stat.

Tema nu e nouă. Hadăr poate arunca piatra în lac, avertizând facultăţile particulare sau pur şi simplu pentru a agita sindicatele. Sau mai ştiu eu ce. Se poate specula oricât, însă UE ar trebui să vadă de ce anume e nevoie în fiecare sistem educaţional din ţările membre. O singură directivă pentru toate ar crea haos.

Să luăm exemplu României, când în ultimii ani s-a titrat la început de iulie: „Dezastrul de la BAC”. Nicicând ţara asta nu a avut o aşa mică rată de promovabilitate la examenul de maturitate. Nici la cel de capacitate lucrurile nu sunt prea roz. Au intrat elevi în clasa a IX-a cu media 3, iar facultaţile particulare s-au grăbit să înmatriculeze studenţi fără ţidula de bacalaureat.

PUTEREA scria ieri pe prima pagină: „Românii în 2015 - săraci şi plini de datorii” - Ministerul Muncii dezvăluie că unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu fenomenul sărăciei.

Tot mai multe familii îşi ţin copiii acasă, neavând bani de rechizite şi haine. Facultate, chiar şi de stat, mai fac doar cei ai căror părinţi le pot finanţa cărţile, îmbrăcămintea, mâncarea şi căminul.

Nu-i aduc în discuţie pe cei fără griji, mulţi dintre ei dorind o diplomă doar pentru un moft.

Pericolul cel mai mare este ca România să devină o ţară de analfabeţi funcţionali. Adică persoane care ştiu să scrie şi să citească, dar nu înţeleg sensul cuvintelor. Un raport al Comisiei Europene arăta că 40% dintre români au dificultăţi atunci când scriu şi citesc şi au mari probleme atunci când vine vorba de socotit. În 2011, 6% dintre români nu ştiau să scrie şi să citească deloc. Analfabetism absolut.

În debandada deja prezentă în educaţia românească, o măsură impusă de UE ar mai lipsi. Chiar dacă e adevărată zicala mioritică: „Nu toată lumea trebuie să facă o facultate”.

La naştere, inteligenţa e împărţită în mod egal pe Pământ. Ar trebui, într-o lume normală, să li se dea şanse şi celor săraci.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-07Parerea ta...

PRIBEAGUL
06 Ian 2015

"Un prost arunca o piatra in apa si zece intelpti se chinuie sa o scoata." Oare ce-i UE si ce vrea ea? Eu consider ca UE ar trebui sa aiba un singur scop principal: sa lase tarile Uniunii sa planifice pentru ele si sa se administreze, dar corect. Nu trebuie sa se bage in toate cele, c-o maninca porcii.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine