2019-10-14 06:32

Apocalipsa lui Teodosie

 |  18:27

Robert Veress

Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop al Tomisului, Teodosie Snagoveanu, este însoțit de un sobor de preoți (subordonați, desigur), ori de câte ori se prezintă pe Poliție, pentru a da cu subsemnatul, în cadrul procedurii controlului judiciar. Snagoveanu, care are porecla Șpagoveanu, este acuzat că a încasat ilegal subvenții de 300.000 de euro pentru ferma viticolă Nazarcea, obținută cadou de la Guvernul Năstase, în anul 2002, lăsată de izbeliște și distrusă complet de atunci încoace.

Soborul de preoți gata să-i lingă patrafirul boss-ului lor, precum și refuzul Patriarhiei de a-l suspenda pe arhiereu, dau imaginea fariseismului în care se complace Biserica Ortodoxă Română. BOR se comportă aproape precum PSD-ul din vremea lui Gabriel Bivolaru (fratele vitreg al liderului MISA, guru Gregorian, condamnat la 5 ani de închisoare pentru delapidarea a 2.200 de miliarde de lei vechi, adică 220 de milioane de lei noi, din conturile BRD), când fruntașii partidului, în frunte cu Adrian Năstase, făceau scut în fața colegului lor deputat-infractor. Singura diferență e că Preafericitul Daniel nu s-a dus și el, la Poliție, să-și susțină arhiepiscopul constănțean.

Mă întreb dacă Vaticanul ar fi reacționat la fel, în cazul în care unul dintre cardinalii catolici ar fi fost prins cu vreo furăciune din banul public. În pofida modului laș în care Biserica Catolică a tratat grava problemă a preoților pedofili, mod care nu s-a schimbat radical în mandatul Papei Francisc, continuând tentativele de mușamalizare a scandalurilor, sunt înclinat să cred că s-ar fi impus o mai mare reținere în manifestarea adeziunii cu un posibil condamnat. Mai ales când mass-media scrie că probele împotriva acuzatului sunt concludente. Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio dovedește, cu fiecare acțiune a sa, că are un profil moral demn de fișa postului, dar și curaj și determinare. Cea mai recentă bulă a sa a „legalizat” avorturile; mai exact, deși precizează că rămân un păcat grav, a extins posibilitatea de iertare a acestora la nivelul tuturor preoților romano-catolici. Este un gest de toleranță, de corectă percepere a rolului de mediator al relației dintre omul de rând și divinitate.

De partea sa, Patriarhul României va intra în istorie ca un cenzor al Constituției laice, luptător pentru cauza limitării drepturilor individuale. Observați cu câtă abilitate a ocolit subiectul fierbinte al avorturilor, unde poziționarea clară, de oricare parte, i-ar fi știrbit popularitatea. Și cum s-a focalizat pe un subiect în privința căruia procentele celor pro și contra sunt mult mai clare, net în favoarea sa. Or, avortul (definit de ortodoxie ca „cea mai oribilă crimă, când mama își omoară propriul copil”) este un păcat mult mai grav ca sodomia, deci problema dezbaterii sale în societate (în sensul propunerii de interzicere, prin Constituție) ar fi trebuit să fie mult mai acută. Că lucrurile s-au petrecut… pe dos, e o probă (indirectă, dar pentru mine peremptorie) a faptului că BOR are o agendă politico-financiară și nu una strict religioasă.

Ce este cu totul descurajant e faptul că cei care umplu până la refuz bisericile la slujbele de Sărbători se comportă precum o turmă de oi pe care păstorii le pot mâna cu aceeași ușurință spre păscut și spre abator. Dacă ÎPS Snagoveanu, alias Macedon Porcu (ulterior Petrescu) -acesta fiind numele din buletin al arhiepiscopului Tomisului-, alias Mache -acesta fiind numele de cod / de turnător la Securitate-, le-ar cere „oștenilor Domnului” (cum le place unor dreptcredincioși să se socotească) să ridice piatra la acuzatorii săi, nu mă îndoiesc că ordinul ar fi executat.  Aceasta e Apocalipsa lui Teodosie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray