2020-04-03 08:57

Armata şi uitarea unui secol de la „fâlfâitul opincii şi nojiţelor” pe cerul Budapestei

 |  10:26
Armata şi uitarea unui secol de la „fâlfâitul opincii şi nojiţelor” pe cerul Budapestei

În aceste zile, mai exact, pe 4 august, se împlinesc 100 de ani de când trupele regale române au ocupat Budapesta, învingând armata bolşevică a lui Bela Kun.

Însă, în zilele noastre se vorbeşte foarte puţin de acele momente unice din istoria armatei noastre, iar faptul că Ministerul Apărării Naţionale n-a catadicsit să marcheze aceste eveniment, demonstrează încă o dată că fanfaronii din fruntea armatei n-au nici cel mai mic respect pentru trecut şi pentru cei care s-au jertfit pentru ţară. Gravurile şi cronicile apărute în presa vremii evidenţiază eroismul soldaţilor români, iar scene precum „punerea opincii pe Parlamentul maghiar” şi cea în care armata română hrăneşte locuitorii Budapeste, au făcut înconjurul lumii în acele timpuri şi-au rămas întipărite pe vecie în hrisoavele istoriei. Şi ce pagini unice de istorie, de care astăzi foarte puţini îşi mai amintesc!

Guvernul bolșevic de la Budapesta refuza să recunoască Unirea Transilvaniei cu România și, în aprilie 1919, a atacat armata română. De comun acord cu guvernul, regele Ferdinand a decis respingerea agresorului și înaintarea trupelor române până la hotarul stabilit prin Conveția cu Antanta din august 1916. La 20 iuile, maghiarii au atacat din nou. De acestă dată s-a hotărât o rispostă decisivă, până la înfrângerea Ungariei. Astfel, regele Ferdinand și regina Maria, aflați în Transivania, au asistat în ziua de 30 iulie la trecerea Tisei de către trupele române, în dreptul satului Tiszabo. Regina nota: „Toți erau atât de plini de elan, se bucurau că trec Tisa ca să-i alunge pe bolșevici, ei doreau să ajungă la Budapesta”. Ofensiva românească a fost extrem de energică. Pe 2 august Blea-Kun, liderul bolșevic al Ungariei a fugit în Austria și apoi Rusia Sovietică. Referitor la ocuparea Budapestei de către armata română, în august 1919, există unele dezbateri până în ziua de astăzi. Când a fost ocupată capitala, la 3 sau la 4 august 1919? Până în prezent, data ocupării Budapestei rămasă în istorie este 4 august, conform generalului Gheorghe Mărdărescu, deşi o unitate a armatei române pătrunsese în oraş încă din ziua precedentă, nerespectând dispoziţiile generalului. Practic, armata generalului Rusescu spulberase rând pe rând toate măsurile defensive ale capitalei maghiare iar  riposta armatei române a dus la ocuparea Budapestei, la 4 august 1919, şi eliberarea Ungariei de sub regimul sovietic, înlăturând pericolul comunist ce ameninţa întreaga Europă.

Un episod interesant din perioada administrării Budapestei de către armata română este înlocuirea drapelului de pe clădirea Parlamentului. Mărturiile vremii arată că sergentul Iordan şi caporalul Bivolaru, „luând opinca răsuflată a căprarului, s-a urcat ca un pui de urs şi a pus-o drept căciulă în capul stăjerului, lăsându-i nojițele s-atârne-n vânt. Şi aşa a fâlfâit multă vreme în cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca românească deasupra lui...”. A trecut un secol de când opinca şi nojiţele căprarului român a fost pusă pe clădirea parlamentului maghiar, dar în aceste zile Ministerul Apărării Naţionale n-a tras nici măcar o salvă de tun în amintirea acelor eroi. Trist, dar adevărat! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-15Parerea ta...

HRISTAV KALMAN
13 Aug 2019

BRAVO ARMATEI ROMANE ,CINSTE SI ONOARE !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine