2020-07-14 04:40

Autostrăzile de pe drumurile târgoveţilor

 |  11:07
Autostrăzile de pe drumurile târgoveţilor

Pe zi ce trece observăm că toate țările din jurul nostru se întrec în construcția de drumuri și autorstrazi, fie cu fonduri europene, fie cu banii chinezilor, ai rușilor sau de la bănci.

La noi, se prezintă proiecte, se fac calcule, miniștrii Transporturilor se schimbă mai ceva decât șosetele și cei care au tăiat frunză la câini când trebuiau să facă drumuri au ajuns să-consilieze miniștrii pe …probleme de autostrăzi și drumuri. „Sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea și implementarea proiectelor de infrastructură de transport pe fondurile europene”…„Este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren (...) proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte riscă a fi incă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare. Pentru perioada 2014-2020, 5,1 miliarde de euro au fost rezervate pentru investițiile în domeniul transportului, dar proiectele fazate - începute în exercițiul financiar trecut - însumează 1,7 miliarde de euro”, i-a avertizat de multe ori comisarul european Corina Crețu pe miniștrii Transporturilor și pe remierii României din ultimii ani. Degeaba. Câinii latră caravana trece!

Timpul se scurge ca apa în pământ, enorm de mulți bani se risipesc pe studii și proiecte și avem autostrăzi doar pe hârtie, dar plătim roviniete, accize pe carburanți și taxe de pod. Adică bani de bani, iar drumuri pauză, deși în fiecare an se mai inventează câte un bir pentru …construcția de drumuri. Practic, ceea ce s-a întâmplat din 1990 și până azi în domeniul transporturilor este un copy-paste după povestea târgoveţului care vindea mere în cetate.    

Într-o dimineaţă,  stăpânul unei cetăţi fu trezit de niște strigăte care se auzeau din piaţă:

-      Hai la mere! Mere dulci cum n-ați mai gustat!.

Ridicându-se indispus din pat și privind pe fereastră, văzu un tărgoveţ ce vindea,  întru-adevăr, mere, înconjurat de o mulțime de mușterii.

“Trebuie să fie tare bune merele alea”, își spuse mai-marele cetăţii și făcîndu-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic și îi porunci:

-      Ia cinci galbeni și mergi în piaţă să cumperi mere de la tărgoveţul acela.  

 Primul sfetnic îl chemă pe paharnic și îi spuse:

-      Uite patru galbeni, du-te și cumpără mere.

 Paharnicul se adresează, la rândul său, stolnicului:

-      Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la tărgoveţul acela.

 Stolnicul îl chemă pe primul  străjer îi dădu doi galbeni și îl trimise în piață.

Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la tărgoveţ și îi luă la  rost:

-      Hei, ce tot strigi așa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ți confisc căruţa asta cu mere.

 Zis și făcut. Întors la șeful său, străjerul se laudă:

-      Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţă cu mere a tărgoveţului. Primul străjer merse la stolnic:

-      M-am tărguit și cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat, am reușit să cumpăr un sac cu mere!

 Stolnicul, repede la paharnic:

-      Cu trei galbeni am luat o tolbă intreagă cu mere.

 Paharnicul dosi jumătate din cantitate și apoi  merse la primul sfetnic:

-      Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere.

Iar primul sfetnic se înfăţişă  dinaintea stăpănitorului cetăţii și glăsui:

-      Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că, de acei cinci  galbeni n-am reușit să târguiesc decât cinci mere.

Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr și cugetă:

“Hmmm! Cinci mere  pentru cinci galbeni! Scump, foarte scump! Și, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulțime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”.

Ca-n povestea de mai sus stau lucrurile şi la noi. Adică, mașinile s-au înmulţit mai ceva decât furnicile, n-avem drumuri și autostrăzi, dar plătim taxe peste taxe ca să circulăm  pe drumuri de...țară!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz