2020-02-18 02:40

Avem Grindeanu, așteptăm Guvern

 |  12:05

Eduard Ivaşcu

Avem premier, dar nu avem încă Guvern. În penultima zi a anului, când este deja prea târziu pentru a mai avea un Executiv funcțional PSD-ALDE care să mai decidă ceva în 2016, președintele Iohannis l-a desemnat ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, a doua propunere scoasă din mânecă de Liviu Dragnea.

Semnarea decretului de către președinte încheie deocamdată faza activă a ostilităților între Iohannis și „binomul” Dragnea-Tăriceanu, însă nimeni nu ar trebui să își facă iluzii. Este vorba doar de un armistițiu, între un președinte izolat la Cotroceni, la fel ca și predecesorul său și o majoritate PSD-ALDE ostilă, care va deține toate celelalte pârghii ale puterii executive și legislative.

Cu Tăriceanu la șefia Senatului și Dragnea în fruntea Camerei Deputaților, ambii cu poziții clare anti-Iohannis, Sorin Grindeanu va „juca” nu doar rolul de premier, ci și cel de pivot, ofensiv-defensiv în funcție de poziționare - ca să ne menținem în limbajul sportiv -, calmând suspiciunile lui Dragnea și menajând sensibilitățile lui Iohannis, în funcție de unde se află, la sediul PSD, sau la Palatul Cotroceni.

Dragnea, a cărui teamă permanentă este să nu piardă partidul, a spus-o clar: nu vrea la Palatul Victoria pe cineva care intenționează să își facă imagine și să creeze un pol de putere. La rândul său, Iohannis a dat semne clare că nu tolerează să îi fie contestată autoritatea, indiferent de context.

Deocamdată, Sorin Grindeanu pare soluția care împacă și capra și varza. Dar în politică lucrurile sunt fluide, iar socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg.

După ce a trecut de „obstacolul” Iohannis, PSD va trebui acum să „livreze” toate lucrurile promise în campanie. Care rămân, vorba lui Dragnea, „sută la sută valabile”. Și asta va fi provocarea uriașă a anului 2017!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine