2020-04-03 21:34

Averile miniștrilor plafonate… în trecut

 |  14:13
Averile miniștrilor plafonate… în trecut

Prin intrarea în vigoare a Legii 144/207 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) și, ulterior, completată prin Legea nr.176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnitătilor publice, peste 7.000.000 de persoane și-au depus, de-a lungul timpului, declarațiile de avere și de interese la ANI, dar și pe site-ul instituției pe care o reprezintă.

Însă, legislația în vigoare stipulează că „persoanele prevăzute de prezența lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie”, dar, în realitate, foarte puține instituții respectă această prevedere legală. Ca atare, la ora actuală, pe site-urile ministerelor, Senatului, Camerei Deputaților și ale altor instituții publice, sunt postate declarațiile de avere și interese aferente anului trecut, sau chiar din 2017. Cea mai clară dovadă de indiferenței și a disprețului față de legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice este chiar la Palatul Victoria. Dintre cei 25 de miniștri ai cabinetului Dăncilă - mai puțin cei trei numiți recent -, doar doi,Eugen Orlando Teodorovici și Ștefan Radu Oprea, au respectat prevederile legale și și-au depus declarațiile de avere și interese până la data de 15 iunie. Restul miniștrilor, în frunte cu premierul Vasilica Viorica Dăncilă, n-au catadicsit să-și posteze declarațiile de avere și interese până pe 15 iunie, deși legea mai sus menționată precizează foarte clar „primul-ministru, membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat și asimilații acestora, precum și consilierii de stat din aparatul de lucru al primului-ministru” trebuie să depună aceste decalarații la „persoana desemnată de secretarul general al Guvernului”. 

Oare pe cine a desemnat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, să se ocupe de acest „moft” legislativ privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnitătilor publice? Dar, cum proverbul spune că „peștele de la cap se împute”, ajungem la vorbele lui Balzac: „Legile sunt pânze de păianjen prin care muștele mari trec și cele mici sunt prinse”!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine