2020-08-03 15:56

Avertismentul pandemic al lui Noam Chomsky

 |  23:35
Avertismentul pandemic al lui Noam Chomsky

Academicianul american Noam Chomsky, în vârstă de 91 de ani, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și profesor laureat la Universitatea din Arizona, considerat unul dintre cei mai importanți și mai influenți intelectuali din lume în acest moment, a făcut recent, într-un interviu, câteva aprecieri extrem de interesante cu privire la pandemia de coronavirus și efectele acesteia pe termen scurt și mediu.

Din păcate, mesajul și aprecierile renumitul filosof și activist politic american au trecut cam neobservate în nebunia generală provocată de acest virus.

„Pandemia este o ilustrare vie a marilor pagube pe care epoca neoliberală le-a făcut marea majoritate a populației. Cu toate acestea, ar trebui să nu avem iluzii cu privire la credința în piețe sau homo economicus. Principiul de bază al neoliberalismului este de a muta deciziile de la guverne, care sunt într-o oarecare măsură supuse influenței publice, la tiranii private care sunt complet neatestabile publicului - și conform doctrinei neoliberale, trebuie dedicate exclusiv îmbogățirii de sine. De îndată ce au câștigat o putere mai mare sub Reagan, Thatcher și altele asemenea, au remodelat rapid piețele în avantajul lor. Și, bineînțeles, depind foarte mult de subvențiile publice și de salvările de fond atunci când provoacă crize, încă o dată astăzi. Dar iluziile au totuși vreo legătură cu realitatea. Pandemia derivă din eșecurile profunde ale capitalismului, exacerbată de impactul versiunii sale neoliberale sălbatice. În 2003, după ce epidemia SARS a fost cuprinsă, oamenii de știință au avertizat că o altă epidemie de coronavirus este probabilă și au prezentat modalități de a se pregăti pentru aceasta. Dar cunoștințele nu sunt suficiente. Cineva trebuie să acționeze în acest sens. Alegerea evidentă este Big Pharma, umflată cu cadouri din partea publicului datorită dispozitivelor globalizării neoliberale. Dar aceasta este împiedicată de logica capitalistă: nu este profitabil să te pregătești pentru catastrofele viitoare. Aceasta lasă guvernul, care este de fapt responsabil pentru munca de bază în dezvoltarea majorității vaccinurilor și a medicamentelor. Dar asta este blocată de doctrina neoliberală: Guvernul este problema, așa cum a intonat Reagan. Deci nu s-a făcut nimic.

Modelul de afaceri a impus mai multe epave. Spitalele administrate pe acest model nu risipesc resurse cu capacitate suplimentară, cum ar fi paturile suplimentare. Că mai mult sau mai puțin funcționează în timp normal, dar rapid provoacă catastrofe în caz de urgență.

Acesta este începutul gol. În general, este destul de corect să descrie pandemia ca o catastrofă capitalistă, exacerbată de sălbăticia neoliberală. Este înțeles acest lucru de majoritatea populației? Probabil ca nu. Ar fi greu să găsim vreo mențiune asupra problemelor fundamentale în ceea ce privește publicul larg”, a subliniat Naom Chomsky. 

Însă, influentul academician american are și un avertisment extrem de dur referitor la pademie. „Nu trebuie să uităm însă că pandemia este departe de cea mai severă criză cu care ne confruntăm. Va exista recuperare de la pandemie, cu costuri teribile. Nu se va recupera nicio topire a capacelor polare de gheață și încălzirea lumii care poate duce la o mare parte a acesteia să fie literalmente nelocuibilă chiar înainte de sfârșitul acestui secol, toate cu consecințe de neimaginat. Ca și în cazul pandemiei, și aici funcționează logica capitalismului. Și aici amenințarea sa pentru supraviețuirea umanității este intensificată puternic de elementele maligne din centrul puterii globale”, este mesajul avertisment a lui Naom Chomsky pentru mai marii lumii, dar și pentru cei care sunt la butoanele statelor de pe mapamond prinși în vâltoarea pandemiei de coronavirus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz