2020-07-07 20:16

Avertismentul regelului Olandei, valabil și pentru Olguța Vasilescu

 |  16:56
Avertismentul regelului Olandei, valabil și pentru Olguța Vasilescu

De mai bine de un an de zile, mai exact de când Lia Olguța Vasilescu este ministrul Muncii și Justiției Sociale, suntem bombardați zilnic cu diferite calcule privind vârsta de pensionare și cuantumul pensiilor.

Cifre peste cifre, grafice peste grafice, promisiuni peste promisiuni și foarte mult zgomot mediatic întreținut permanent de fosta primăriță a Craiovei, școlită ani la rând de Corneliu Vadim Tudor. Totul este un circ ieftin care a bulversat întreaga țară. Viziunea asupra sistemului de pensii este la nivelul barei din față, fără a privi la ceea ce se întâmplă în jur, adică în celellate țări dezvoltate ale Europei. La începutul acestui an, regele Willem-Alexander al Olandei a avertizat public că modelul social european postbelic a murit, adică adio pensii, concedii plătite, servicii medicale și venit disponibil. “Din cauza evoluțiilor sociale, precum globalizarea și îmbătrânirea populației, piața noastră a muncii și serviciile publice nu mai sunt potrivite pentru necesitățile timpurilor noastre. Statul clasic al bunăstării din a doua jumătate a secolului XX evoluează încet dar sigur către 'o societate participativă', în care se așteaptă ca cetățenii să aibă grijă de ei înșiși sau sa creeze soluții la nivelul societății civile pentru probleme precum pensiile", a declarat  regele Willem-Alexander al Olandei, în fața Parlamentului de la Haga.

"Reformele necesare iau timp și reclamă perseverență", a spus regele, "dar ele vor fi baza pentru crearea de locuri de muncă și pentru restabilirea încrederii". Regele Olandei a mai spus că în această perioadă oamenii se așteaptă ”și vor să ia propriile lor decizii, să-și organizeze propriile vieți și să aibă grijă unii de ceilalți”. ”Tuturor celor care pot li se cere să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru cea a persoanelor apropiate”, a anunțat guvernul olandez, prin vocea regelui Willem-Alexander. Avertismentul regelui Olandei a avut un puternic ecou în cancelariile occidentale, iar concluziile unei analize Stratfor sunt foarte clare. ”Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, contractul social european este pe cale de a se rupe. Dacă această problemă nu va fi abordată și dacă elitele nu reușesc să-și reconcilieze interesele cu cele ale alegătorilor, fundamentele politice ale UE se vor eroda”, se arată în analiză.

Practic, la ora actuală, societatea participativă imaginată de guvernul Olandei a început deja să se creioneze în realitatea de zi cu zi: beneficii sociale precum ajutoarele de șomaj, subsidiile pentru sănătate au fost tot mai mult reduse în ultimii zece ani. Vârsta de pensionare a fost ridicată la 67 de ani și se așteaptă ca pragul sa crească. Regele a mai declarat că servicii sociale precum îngrijirea bătrânilor, ajutoarele pentru șomeri și serviciile dedicate tineretului vor fi transferate în sarcina autorităţilor locale, astfel încât costurile să fie stabilite în funcție de realitățile economico-sociale ale fiecărei regiuni. Practic, regele Willem-Alexander al Olandei a anunțat încetarea contractului social dintre stat și cetățeni, avertizând că actualele generaţii aflate în activitate trebuie să înţeleagă că ieşirea la pensie va deveni o sintagmă iluzorie şi trebuie să-si asigure prin forţe proprii existenţa la vârsta când nu vor mai fi apţi de muncă. Ca atare, ceea ce a transmis regele uneia dintre cele mai bogate națiuni din Europa nu este oare valabil și pentru statele mult mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene, cum ar fi România?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-02Parerea ta...

TLI
09 Aug 2018

Cheia problemei este ca banii nu se conserveaza. Pensiile se platesc din banii produsi de tinara generatie, si nu din banii platiti in decursul anilor pentru asigurari sociale de catre persoanele active. Cand raportul dintre persoanale active si pensionari descreste, banii disponibili pentru pensii, de asemenea descresc. Sa nu uitam, ca inainte de cele doua razboaie mondiale numai anumite firme si institutii de stat plateau pensii. Dar pe atunci modul de viata era alta: intr-o casa sau in apropiere traiau cel putin trei generatii care se ajutau reciproc. Acest model de familie larga asigura siguranta pentru membrii de familie. Dar pentru a re-introduce acest model de viata legile tarii trebuie modoficate: trebuie interzis firmelor internationale sa poata ordona pentru angajati sa fie trimisi pentru saptamani sau luni la distante de zeci sau sute de kilometri de domiciliu, pentru ca asa impiedica functionarea ajutorului reciproc intre membrii de famile.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz