2020-05-31 20:36

Băsescu, Moldova şi unirea cu România

 |  20:44
Băsescu,  Moldova şi unirea cu România

Ceauşescu,aşa-zisul mare patriot, a fost de fapt un trădător care a lăsat în braţeleruşilor republica-fantomă din stânga Prutului. Degeaba a mârâit pe lacongresele PCR câteva fraze despre Basarabia (şi asta doar când îl ameninţaGorbi cu mazilirea). Nea Nicu nici nu şi-a propus, concret, să atace URSS, pecare o ruga, de altfel, să intervină cu trupe şi să lichideze anticomuniştiidin ţările frăţeşti. În schimb, programul de televiziune de două ore, şi aceleade neprivit, a consolidat influenţa Rusiei în Moldova, odată ce moldoveniiaveau cu toţii antenele orientate spre Est. Dacă în Germania socialistă, nemţiiurmăreau doar programele din RFG, la Bucureşti tot mai mulţi români îşi legauligheane la antena de pe bloc, ca să prindă Moscova, retransmisă de bulgari, şiastfel să vadă meciurile de la Mondiale.

După 1989,preşedinţii aveau cam multe probleme, în ţară, ca să se mai lege la cap cunecazurile statului moldovenesc. Mai grav, ei au mărit distanţa dintre celedouă maluri ale Prutului: păi, dacă România i-a dat gratis sedii de ambasade şiconsulate Moldovei, fraieri să fie politicienii din Chişinău să mai doreascăunirea. După ce i-ai învăţat cu luxul,pe de-a moaca, şi i-ai scos în lume, cum să mai vrea ei să ajungă şefi debirou, în marele stat românesc?

Bine că adescoperit Băsescu importanţa votului din diaspora şi astfel au pornit unele acţiunide înfrăţire cu moldovenii. Cât de utilă a fost politica de susţinere a prooccidentalilordin Chişinău, rămâne de văzut. Încă nu se cunoaşte rezultatul votului, câtdespre o evoluţie pe termen mediu sau lung... Cert este că, până să ne aducăacasă Moldova, alde Băsescu riscă să ne piardă celelalte provincii istorice. Şinu mă refer la reforma educaţiei în limba UMDR, ci la distanţele tot mai maricare îi separă pe români. Ca să-şi ţină aproape provinciile, pe lângăînzestrarea armatelor, Roma construia drumuri. Până una alta, un clujean ajungemai uşor la Budapesta decât la Bucureşti. Până la Iaşi se face astăzi, cutrenul, la fel de mult ca în 1938 până la Chişinău. Dacă la asta se adaugădisoluţia statului, lipsa de solidaritate, „asumată” ca politică de guvernarede PDL, şi învrăjbirea fiecărei categorii sociale cu celelalte, tare mi-e că vamai dura până să putem cânta din nou „Hora Unirii”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

ZIGZAG
29 Noi 2010

yo creed ca ai putea canta hora unirii cu mircea geoana intr o viitoare vizita la moscova .ia i cu tine pe cei de la publika tv si ires-jucariile lui vantu- care realizeaza exit polluri extrem de profesioniste:)))si ..fa i o papa prin batista lui voronin ..ca am inteles ca vantu are termen la tribunal la ora asta ..sa nu cumva sa ramai fara micu' dejun!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine