2020-02-16 22:32

Băsescu şi Blaga, profitorii de pe urma marşului poliţiştilor

 |  20:03

Mâine,Traian Băsescu aşteaptă raportul, în cadrul CSAT, asupra evenimentelor din 24septembrie, singurele date de anchetă se referă la identificarea, cu ajutorulimaginilor suprinse pe camerele de luat vederi ale Jandarmeriei, a trei poliţişticare erau înarmaţi. Deocamdată, nimeni nu poate băga mâna în foc dacă aveauarmele la brâu sau doar tocurile goale. Internele fac o anchetă, iar dacă se vacontura infracţiunea de port ilegal de armă în locuri publice, atunci va fisesizat Parchetul. Trebuie pornit de la ideea că, iniţial, a fost o manifestarea poliţiştilor, transformată într-o mişcare, şi apoi marşul a devenit o mişcarespontană, de pe urma căreia fiecare tabără a încercat să tragă foloase:

1).Traian Băsescu a avut o poziţie fermăprin măsurile radicale pe care le-a luat. A folosit mişcarea sindicală dreptpretext pentru a scăpa de Vasile Blaga din Guvern. Prin remanierea de la începutullunii septembrie, preşedintele a reuşit să se debaraseze de cei doi pioni aitripletei BVB, pe motiv că ministerele lor nu s-au atins de fonduri europene. Seştie că, din acest punct de vedere, Blaga era intangibil, fiindcă, aşa cum declara,luni, în biletul său de adio, la acest capitol el stătea cel mai bine: “Ministerul de Interne a fost singurainstituţie din România care a reuşit să absoarbă peste 600 milioane de euro dinfonduri europene”. Acum, împreună cu Berceanu şi Videanu, toţi trei vorjuca un rol important în strângerea de voturi pentru moţiunea de cenzură. Depindeîn favoarea cui: a Puterii sau a Opoziţiei. Protestul poliţiştilor i-a maifolosit preşedintelui la ceva. I-a dat ocazia să ia măsuri împotriva unorinstituţii ale statului, spre exemplu, prin renunţarea la serviciile Poliţieicare însoţea coloana oficială. Mesajul de genul “cu voi sau fără voi mi-e totuna” nu a fost transmis pentru poliţişti,ci pentru opinia publică, din care trebuia să înţeleagă următorul substrat: “Suntatât de puternic, încât voi nu contaţi”. Sau, cu alte cuvinte, “cine sunteţivoi, agenţilor, să aruncaţi cu cascheta în mine?”.

2).Şi lui Vasile Blaga marşul poliţiştilori-a servit într-un fel, pentru că nu a plecat cu un şut în fund din Ministerulde Interne. E clar că i s-a impus să-şi dea demisia, dacă iniţiativa i-ar fiaparţinut, gestul de onoare ar fi trebuit arătat imediat după risipirea poliţiştilordin faţa Palatului Cotroceni. Se spune că noaptea este cel mai bun sfetnic or,Blaga a avut nevoie de trei nopţi pentru a-şi părăsi cabinetul. Oricum, el a ieşitbine şi faţă de subordonaţii săi, deoarece, când i s-a ordonat să facărestructurări în Ministerul de Interne, a refuzat. Vineri, 24 septembrie, înziua protestului, i-a lăsat pe sindicalişti să se desfăşoare liberi, de capullor, iar la final, când Băsescu (sau Boc?) i-a cerut demiterea şefilor din Poliţieşi Jandarmerie, ex-ministrul i-a dat cu flit.

3).Protestatarii au ieşit şi bine, şi rău(deocamdată ei sunt perdanţii, s-au ales şi fără bani, şi cu amenzi sau dosarepenale) demonstrând că nu fac parte din aparatul de control al preşedintelui. Căreprezintă o categorie socială pe care populaţia poate conta, că statutul de “miliţieni”este strict de domeniul trecutului şi că sunt oricând o forţă anti-Băsescu. Aumai repurtat un succes, fiind prima oară când preşedintele dă o replică uneimanifestări. Nu a făcut-o nici când au protestat profesorii, doctorii sau judecătorii.Poliţiştii au reuşit să-i smulgă preşedinelui o reacţie, fie ea şi de înjurătură.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-22Parerea ta...

LAZAR
29 Sep 2010

Imi este rusine ca sunt politist dupa cum s-au comportat huliganic acesti asa-zisi politisti. Ne-au facut bresla de ras. Sa le fie rusine ca au salarii de 7-8 mii lei. Avem sporuri de fidelitate, , de vechime, ord.50, gradatii de merit, salarii de merit, spor de antena, ore de noapte, concedii 43 zile, si multe avantaje pe deasupra. Sa nu uite de micile spagute pe care 215 nu le baga in seama: un bax apa, o maslina o friptura o tigara... ne vede DUMNEZEU sa fim rezon!!
RARES
29 Sep 2010

Lazar nu te-a facut nimeni de ras pana nu ai postat acest comentariu! Daca tu esti politist atunci eu sant seful tau si iti promit ca o sa te promovez in functie si grad si o sa-ti dublez toate acele drepturi enumerate de tine mai sus. Dar spune drept, cum a fost friptura, FRAGEDA?
SILE
30 Sep 2010

La prima vedere , analiza e corecta, dar multe interpretari nu sunt asficient argumentate.Chiar nu ati avut nici un reporter de teren care sa va spuna concret daca militienii aveau sau nu pistolul in toc? Macar unul din ei? O zi buna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine