2020-07-05 03:14

Becalizarea controlată a istoriei Stelei

 |  11:59
Becalizarea controlată a istoriei Stelei

Un mare filozof spunea: „Ca să faci un pas în viitor trebuie să-ți cunoşti și să-ți respecți trecutul“. Iar un popor care nu își cunoaşte istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții!

Două mari evenimente, care au scris istorie în sportul românesc, au fost șterse din memoria celor care conduc azi Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București și aruncate în coșul indiferenței și nepăsării:

-      6 aprilie 1968, Frankfurt (R.F.G) - echipa de handbal Steaua București învinge Dukla Praga cu 13 – 11 și aduce prima Cupă a Campionilor Europeni la București, formatul de atunci a Ligii Campionilor din prezent;

-       7 mai 1986, Sevilia (Spania) - echipa de fotbal Steaua București devenea prima echipă din Estul Europei ce reușea să câștige Cupă Campionilor Europeni.

 

Două premiere pentru sportul românesc și CSA Steaua de care s-a vorbit ani la rândul pe tot mapamondul. Erau vremurile când handbalul masculin românesc începea în forță să dea ora exactă în lume și să domine sportul cu mingea mică. A fost timpul când  “Apără Dukadam. Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti”, a făcut înconjurul lumii și Steaua era peste tot. S-au împlinit 50 de ani de la prima Cupă a Campionilor Europeni la handbal masculin și 32 de ani de la triumful fotbaliștilor de la Sevilia. Cine își mai aduce azi aminte de aceste performanțe? Doar Wikipedia și câțiva nostalgici! Restul e uitare. Nici măcar clubul Steaua condus acum acum de colonelul Cristian Petrea, militarul scos din joben și impus în fruntea clubului de George Boroi, groparul clubului din Bulevardul Ghencea, n-a catadicsit să posteze un mesaj de două rânduri în care să amintească de performanțele handbaliștilor și fotbaliștilor și, totodată, să le mulțumească că au făcut istorie pentru culorile roș-albastre.

Indiferenţă. Nepăsare. Amatorism. Prostie. Cam așa s-ar caracteriza gestul de întoarcere a spatelui al celor care conduc azi CSA Steaua București. Nici nu știi care din ele este pe primul loc, dar cert este că oricare poate fi pe prima treaptă a podiumului. Handbalul și fotbalul sunt sporturi colective, iar arma de bază a succeselor este forța echipei. Munca, altruismul, pasiunea, ambiția, disponibilitatea la sacrificii și modestia, au fost componentele acestei forțe, însușite și respectate de toți sportivii celor două generații de steliști care au reușit aceste succese, care astăzi par de domeniul fantasticului.

O parte dintre artizanii acestor performanțe au trecut în lumea umbrelor, iar ceilalți își duc cu demnitatea povara anilor și suferă în tăcere când văd cât de importanţi se dau cei care au becalizat și bagatelizat prin ignoranța și nepăsare istoria de peste 70 de ani a CSA Steaua București. Oscar Wilde spunea că “indiferenţa este răzbunarea lumii faţă de mediocritate”, iar Tolstoi ne-a reamintit că „indiferenţa nu-i decât laşitate”. Așa că, toți cei care sunt azi cocoțați în fruntea clubului militar ar trebui să înțeleagă că una din pietrele de încercare ale caracterului omenesc este timpul, dar în același timp să nu uite de vorbele lui Nicolae Iorga: “Timpul schimbă florile câmpului, dar nu poate schimba strălucirea aurului din adâncuri”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz