2019-09-23 02:08

Becalizarea liberalilor

 |  09:12
Becalizarea liberalilor

Partidul Național Liberal a devenit, de câțiva ani, asemenea unui cazinou unde cei care au bani s-au așezat la masă de joc, iar cei cu viziune şi gândire liberală au chibițat o vremea pe lângă crupieri și au părăsit resemnați locul.

Peste noapte, un Gigi Becali sau Vasile Blaga au ajuns să se viseze urmașii Brătienilor. Fuziunea prin absorbție cu PDL a făcut ca oastea liberalilor pur sânge să se micșoreze de la zi la zi, fapt pentru care stindardul liberalismului a ajuns să fie fluturat în sediul PDL din Aleea Modrogan, de către Sică Mandolină. Practic, conceptul de partid liberal a rămas doar pe hârtie, pentru că majoritatea celor care sunt la butoane n-au nici în clin nici în mânecă cu liberalismul, fiind doar dalmațieni politici. Rând pe rând, cei care au condus PNL, fie că s-a numit Tăriceanu, Antonescu, Gorghiu, Turcan sau Orban, au uitat de sfatul lui Petre Ţuţea: „Liberalismul instituie concurența ca o competiție de valori, și nu confiscarea umană. El are un singur defect: prin competiția dură care se practică în liberalism, nu poate fi evitată apariția deșeurilor sociale, adică a neajutoraţilor”.

Nici semnalul de alarmă tras în urmă cu doi ani de către Dan Radu Ruşanu nu l-a trezit la realitate pe Ludovic Orban și pe majoritatea susținătorilor săi, proveniți din PDL, care l-au ajutat să se caţere în fotoliul Brătienilor. În cartea sa "Mai sunt judecători la Berlin", Dan Radu Ruşanu, cunoscut în PNL sub numele de "Unchiul", a făcut  câteva aprecieri destul de elocvente despre drumul pe care merge PNL-ul. "În primul rând nu mă regăsesc în nicun fel în retorica de azi a "marelului" Partid Național Liberal. În al doilea rând, după ce i-am ascultat vorbind în biroul politic al PNL pe Mircea Ionescu Quintus, Dan Amedeo Lăzărescu sau Bălăceanu Stolnici, îmi este greu să fiu azi coleg cu Tinel Gheorghe sau Sulfina Barbu. Și, nu în ultimul rând, m-am retras defintiv din politică, considerând că tot ce am avut de spus am spus până în februarie 2014", a precizat DR Ruşanu, cel care vreo 24 de ani a stat la butoanele PNL-ului. Totodată, el a transmis prin intermediul acestei cărți și un mesaj cu tâlc pentru foști colegi din vechiul PNL, dar și pentru politicienii români. "Pentru toți politicienii români, de la dreapta la stânga, pentru toți oengiştii beneficiari de burse "soros" și nu numai, dar mai ales pentru "tineri frumoși și liberi" aș reaminti cuvintele lui Eugeniu Carada, spuse în urmă cu o sută de ani: "pentru România liberă, oricând, oricum și cu oricine...împotriva oricui!". Scurt și cuprinzător!. Ca atare, Orban și echipa sa ar trebui să-și amintească de replica cu bătaie lungă a lui Dan Amedeo Lăzărescu: "Tinere, poate ai învăţat la şcoală că istoria o fac masele largi populare, cum spunea Marx. Eu am învăţat că istoria o fac elitele, și asta pentru un motiv foarte simplu: elitele sunt mult mai greu de manipulat decât masele".

Ori ceea ce face în ultima perioadă Ludovic Orban este doar o becalizare excesiva a politicii liberale, care n-are nicio legătură cu spiritul Brătienilor, fapt pentru care în toamnă există posibilitatea ca Orban să fie debarcat din fruntea PNL, ori să rămână tot mai sigur în PNL. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-07-09Parerea ta...

TUDOR ANDREI
02 Iul 2018

NU PREA AI NIMERIT=O...D. Rusanu este un communist vechi , f. bogat di n politica ( a fost numai bugetar ) ! Si I se spunea " Nasul "
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray