2019-10-14 01:45

Bine că Dragnea se răzGrindeanu

 |  09:06

Robert Veress

Klaus Iohannis a greșit grav când a „omis” să-și motiveze decizia de a nu accepta candidatura la funcția de prim-ministru a d-nei Sevil Shhaideh. A greșit în sens constituțional, nu personal, fiindcă, din punct de vedere politic a câștigat puncte, iar tocmai aceasta a fost ținta sa: supraviețuirea cu orice preț.

CCR a stabilit, în anul 2007, că președintele României „nu are drept de veto faţă de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcţie a candidatului şi poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcţie. În toate cazurile, respingerea candidaturii trebuie să fie motivată”.

Este clar, Iohannis avea obligația de preciza de ce anume refuză să o nominalizeze pe Shhaideh. Chiar dacă sunt elemente care țin de siguranța națională, respectarea acordurilor externe, președintele trebuia să găsească o formulă prin care să spună ceva, fără a intra neapărat în amănunte. Altfel, ne dă de gândit: președintele ocupă o funcție publică, actele sale trebuie să fie eminamente publice, nu rodul unor aranjamente de culise, care să servească interese oculte.

Însă, e foarte posibil ca Iohannis să fi acționat deliberat sfidător la adresa deciziilor CCR și la adresa milioanelor de români care așteptau de la el să-și exercite cu adevărat rolul de arbitru, de mediator. E foarte posibil, ca, așa cum au susținut Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, șeful statului să forțeze criza politică, urmărind să se ajungă la suspendare și referendum de demitere, pentru a se reinventa, pentru a-și regenera capitalul politic pierdut de la preluarea mandatului și până în prezent.

Și dacă lucrurile nu stau chiar așa, iar Iohannis va accepta, finalmente, nominalizarea unui premier PSD, scopul va fi atins: foarte mulți vor spune că președintele a acționat bărbătește și îi vor fi suporteri, în continuare, chiar dacă nu l-au votat în 2014. Acești suporteri sunt (în primul rând) băsiștii, persoanele care iubesc scandalul politic și l-au susținut pe Băsescu atunci când era președinte, fiindcă era un scandalagiu. Iohannis a promis că va fi un alt fel de președinte. A fost, până marți.

După anunțul lui Iohannis, considerând afirmația răspicată a lui Dragnea cum că PSD și ALDE nu vor nominaliza un alt premier, dacă Sevil Shhaideh este respinsă, m-am temut că se va ajunge la alegeri anticipate sau/și referendum de demitere a președintelui, ceea ce ar fi însemnat rezolvarea crizei politice în multe luni de zile, răstimp în care economia ar fi avut de suferit.

E foarte bine că Dragnea a acționat înțelept și s-a… răzGrindeanu*. Să vedem acum mutarea de la Cotroceni, în acest șah politic. Nu cred că Iohannis se va aventura să procedeze așa cum susține Tăriceanu că ar fi aflat din gura lui – anume, că se va pune de-a curmezișul în fața unei guvernări PSD. Fiindcă băsiștii nu îi vor fi suficienți lui Iohannis pentru a rămâne în funcție.

* Inspirata expresie îi aparține colegei Gabriela Dumba.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-03Parerea ta...

BASESCU
29 Dec 2016

FELICITĂRI DRAGNEA......CEL MAI DESTEPT SI INTELIGENT. CEDEAZA PRIMUL CU PROSTII NU E BINE SA TE PUI ... OARE CREZI CA ITI VA RASPUNDE CHIORUL CINE I L-A ADUS PE OMAR ??!! NU E CAZUL SA ASTEPTI ,LASII NU O SA ITI RASPUNDA
F-B-I
29 Dec 2016

DA DE CE GRINDEANU COLHOZNICUL DIN GIURGIU A FACUT PUSCARIE CA HOT DE GRAU......ASTA VREM SA CONDUCA ROMANIA.....CORDITORII...CURVELE..PUSCARIASII...MAFIA TIGANEASCO-SECURISTA A LUI ILESCU FSN....................................PSD-FSN MERI LA DRACU SA TE IE......BE HE HE BEHEHE PSD-FSN.....MERI LA DRACU SA TE IE
BASESCU
29 Dec 2016

La ciorditori l-ai inclus și pe guvernul lui groful de werner.....Adică guvernul condus de buratino-mlastina ????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray