2020-01-23 00:28

Brexit, faza pe persoană fizică

 |  19:35

Răzvan Mateo Mateescu

Un război politic în care nu contează pierderile colaterale. Cam așa începe să arate deja prea-comentatul Brexit, marele gest democratic al britanicilor de a arăta că pot și fără UE.

Un război în care tabăra favorabilă ieșirii s-a bazat pe mesaje propagandistice demne de campaniile prorusești și împotriva UE pe care le-am putut auzi în Ucraina și în R. Moldova înainte de semnarea asocierii acestor state cu Uniunea.

În UK toate forțele politice au pus umărul la Brexit, indiferent de orientarea politică, dar conform intereselor politice ale liderilor și găștilor. Pentru că și ei au găștile lor.

Și să luăm aici, că nu e loc, doar exemplul Partidului Conservator, al premierului David Cameron, unde fostul primar al Londrei Boris Johnson, șeful campaniei pro-Brexit a conservatorilor, a avut și are un scop clar și anume să preia conducerea partidului și să ajungă premier, situându-se pe o poziție contrară lui Cameron și folosindu-se de populism și naționalism. De asta nici nu a mai candidat pentru încă un mandat la Primăria Londrei, pe care proababil l-ar fi câștigat fără prea multe probleme. Tot conservatorii, cu Cameron în frunte, au fost cei care au promis organizarea referendumului tocmai pentru a câștiga ultimele alegeri legislative și a păstra puterea. Se spune că premierul a fost forțat de ceilalți lideri importanți din partidul său să promită orice, numai să câștige. Sau poate pentru a se duce la pierzanie sigură.

Cu simplificări și chiar mistificări, campania lui Johnson s-a centrat pe sperietori, cea mai mare fiind cea a pericolului reprezentat de imigrație. Votul taberei pro-Brexit a fost unul emoțional, bazat în primul rând pe teama și respingerea față de străinii care vin și fac și dreg și iau locurile de muncă sau ajutoare sociale degeaba (nu este singurul loc unde se contrazic între ele temele folosite) sau fură și omoară.

Deși a fost invocată la loc de frunte, recâștigarea suveranității politice care le-ar fi fost luată de Bruxelles, aceasta s-a limitat tot la… imigranți: împreună cu „să ne luăm granițele înapoi”, se refereau la împiedicarea străinilor de a intra pe teritoriul britanic.

Odată cu liniștirea apelor vor mai ieși și altele la suprafață.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray