2020-06-07 00:26

Brexit, un lung șir de „sinucideri”

 |  19:21

Eduard Ivaşcu

Cea mai adâncă spaimă a Uniunii Europene, Brexit-ul, ieșirea Marii Britanii din grupul celor 28 de state membre, după 43 de ani de la aderare, este acum realitate. O decizie istorică, pe care unii o califică drept greșeală monumentală, iar alții o ridică în slăvi, Brexit a deschis o cutie a Pandorei, cu consecințe încă greu de estimat. Cel mai mare pericol este fragmentarea, “balcanizarea” Uniunii Europene și a Regatului Unit, ca urmare a tendințelor centrifuge încurajate de votul britanicilor. Pe de o parte, forțele populiste și naționaliste din Europa au prins tot mai mult curaj, ideea unui referendum similar fiind deja avansată în Franța (Frexit), Olanda (Nexit), Italia (ItaLeave) și Austria (Auxit). Iar de cealaltă parte, Regatul Unit riscă dezbinarea, după ce Scoția și Irlanda de Nord, care au votat majoritar pentru rămânerea în UE, solicită acum dreptul să organizeze propriile consultări populare, pentru independență, în primul caz, și pentru unirea cu Irlanda, în cel de-al doilea.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, în urma votului, marile partide britanice, Conservatorii și Laburiștii, au intrat într-o criză profundă de leadership, Cameron fiind demisionar, iar Corbyn fiind contestat la baionetă de proprii săi colegi. În aceste condiții, sloganul de campanie “We want our country back!” (Ne vrem țara înapoi!), devine tot mai gol de conținut, Marea Britanie fiind acum mai lipsită de direcție ca niciodată.

Sinuciderea politică a lui David Cameron, cel care a inițiat referendumul pentru Brexit din considerente de partid, presat fiind de aripa anti-europeană a Conservatorilor, este urmată acum de sinuciderea economică a Marii Britanii, care, sedusă de mirajul “independenței”, va constata acum că a ales de fapt  recesiune, venituri mai mici, taxe mai mari și mai puține locuri de muncă. George Osborne, încă ministrul Finanțelor, a anunțat deja că reducerea cheltuielilor bugetare și majorarea impozitelor sunt inevitabile, iar cele trei mari agenții de rating internaționale au retras Marii Britanii, imediat după referendum, “prețiosul” rating triplu A.

Churchill spunea odată că “a fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poţi explica de ce nimic din toate astea nu s-au întâmplat!”.

De data asta, s-ar putea ca politicienii britanici să aibă dificultăți în a găsi explicații suficiente și convingătoare pentru toate lucrurile promise în campanie, dar care nu se vor întâmpla și în realitate...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine