2020-02-26 00:25

Bu tong bu

 |  19:21

Robert Veress

Mai sunt 10 luni până la jumătatea mandatului, iar Klaus Iohannis a rămas la Primul pas, încremenit în proiectul său de a fi mai activ în acest al doilea an de președențiat. În afara unor legi retrimise în Parlament sau atacate la Curtea Constituțională, nu s-a remarcat prin nimic pozitiv. E și asta o performanță.

În așteptarea celui de-al Doilea pas al șefului statului -în exercitarea atribuțiilor sale, nu în plan literar- românii primesc vestea cea mare: Iohannis, scriitorul, este cerut peste hotare. După maghiară și bulgară, președintele nostru dă lovitura pe cea mai mare piață de carte. Best seller-ul său, Pas cu pas, e tradus în chineză: Bu tong bu.

 În loc să le producă fiori beletristici, informația că numele președintelui lor va fi pe buzele a milioane și milioane de chinezi, care se vor dumiri că nu doar comunistul Nicolae Ceaușescu avea o asemenea capacitate intelectuală, încât să scrie zeci de tomuri (de maculatură materialist-dialectică, dar nu contează), românii au reacționat, din nou, cu ură, dom'le.

Că cine ar putea fi interesat, în China, de această carte, că de ce subvenționează această aventură literară tocmai Grupul NIRO, patronat de Nicolae Dumitru, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru corupție in Dosarul Microsoft... Vă spun: oameni răi, fără respect! Cu siguranță, zeci de mii de studenți chinezi în politologie vor găsi în cartea președintelui român o sursă importantă de documentare, pentru combaterea mai eficientă a capitalismului! Cât despre subvenție, nu există așa ceva, a fost doar o eroare în comunicatul inițial al ICR, de fapt editura chineză care a obținut drepturile de autor suportă toate costurile legate de lansarea la Târgul de carte de la Beijing...

Chestiunea lămurită, președintele și-a luat concediu și a plecat o săptămână din țară, în Germania, în vizită la părinții săi.

Chiar în ziua plecării președintelui, sute de români și-ar fi început și ei concediile pe care le-au achitat în avans, dar au aflat că aveau să fie evacuați din hotelurile aflate în țări străine, precum au pățit alți conaționali clienți ai aceleiași agenții de turism. Genius Travel le-a dat o ditamai țeapa, neachitând sumele cuvenite hotelierilor. Firma e în insolvență, s-a asigurat pe o sumă infimă (zece mii de euro), așa că e pe principiul „prinde orbul, scoate-i ochii!”. Abia acum, că s-a produs dezastrul, se gândesc operatorii din turism să constituie un fond de garantare, pentru ca, pe viitor, oamenii măcar să-și poată recupera banii. Vorbim, în unele cazuri, de economiile făcute un an sau chiar mai mulți, pentru un concediu programat cu multe luni în urmă, așteptat cu sufletul la gură, iar acum ruinat de această manieră. Nu-i nimic, pas cu pas o rezolvăm noi și pe asta, nu e cazul să pomenim ceva despre speță, să transmitem un mesaj critic la adresa autorităților imobile. Nu.

Tot miercuri aflăm și că doi profesori români au fost arestați zile în șir în Turcia. Deși nu sunt incriminați, au fost eliberați doar în urma demersurilor insistente (care au durat trei zile) ale diplomaților români. Altfel, e cum a stabilit președintele: Turcia rămâne partener strategic al României, iar pas cu pas facem o zonă de cooperare euforică la Marea Neagră.

În absența lui Iohannis, primul om în stat devine al doilea om în stat, adică venerabilul Călin Popescu Tăriceanu, care de la înălțimea funcției sale ne-a transmis că are dreptul suveran de a se băga în față la orice cozi, fiindcă menirea sa în viață este mult mai importantă decât a muritorilor de rând.

Legal, Tăriceanu nu are dreptate - nicăieri nu scrie că un demnitar are dreptul de a fi servit cu prioritate la cozi. Doar la cozile de la judecătorii au prioritate avocații, iar prin alte părți au prioritate gravidele și femeile cu copii mici.

Problema e că președintele Senatului nu are dreptate nici măcar moral. Dacă și-ar fi îndeplinit menirea, atunci când a fost premier, nu ar mai fi fost, și azi, cozile imense de la ghișeele pentru preschimbarea permiselor auto.

Cum l-a lăsat să se ocupe de țară, în absența sa, Iohannis ar fi putut să-i transmită lui Tăriceanu, fie și din vârful buzelor, că, dacă tot a dat-o de gard, poate ar fi fost cazul să fie baremi mai puțin arogant. Probabil, a considerat că nu e nevoie. Lecția asta se găsește în cartea sa. Mai ales dacă e citită în chineză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine