2020-02-18 17:25

Câinii latră, caravana trece, banii se pierd, iar sportul se prăbușește

 |  15:41
Câinii latră, caravana trece, banii se pierd, iar sportul se prăbușește

Actualul ministru al Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, se tot laudă că bugetul sportului pentru acest an este dublu față de cel de anul trecut. Dar, la o analiză mai atentă, nicăieri, în bugetul pe acest an nu se face vreo referire la suma care intră în conturile MTS din cota de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, tigări și băuturi alcoolice.

În schimb, raportul Curții de Conturi a României pe acest an evidențiază faptul că în 2017 s-a descoperit la MTS „neorganizarea și neconducerea evidenței contabile a drepturilor constatate, respectiv a veniturilor potențial cuvenite instituției de la plătitorii de taxe și accize din alcool și tutun, care au obligația de a vira la dispoziția ministerului o cotă de 1% din cuantumul sumelor datorate bugetului de stat, conform prevederilor legale”. Practic, auditorii de conturi spun că nu există o evidență clară a încasărilor din taxa de viciu și nici nu se știe cum s-au cheltuit banii din cota de 1%. Însă, recentele constatări ale Curții de Conturi a României privind faptul că MTS nu prea are habar de banii rezultați din taxa de viciu nu este o noutate și toți cei care s-au perindat pe la butoanele sportului începând din 2013 au fost informații de această problemă. Dar, fiecare ministru sau secretar de stat care au condus MTS sau Autoritatea Natională pentru Sport și Tineret (ANST) s-a făcut că plouă sau habar n-a avut de ce bani ar putea beneficia sportul românesc de pe urma taxei de viciu. În Raportul de audit al performanței privind eficienta utilizării resurselor alocate de la bugetul statului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român și federațiile sportive naționale din 2013 s-a precizat, negru pe alb, care este stadiul privind cota de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, tigări și băuturi alcoolice (taxa de viciu), dar și ce măsuri trebuiesc luate pentru ca sportul să beneficieze de acești bani. Iată care au fost constatările și recomandările auditorilor de conturi din 2013:

  -   ANST nu  a manifestat preocupare  în ceea ce privește crearea unei baze de date cu persoanele fizice și juridice plătitoare de taxe și accize din alcool și  tutun, care au obligația de a vira la dispoziția ANST o  cotă de 1% din cuantumul sumelor datorate bugetului de stat, bază de date care ar fi putut asigura urmărirea și încasarea acestor venituri.

-   ANST nu a efectuat demersuri pentru încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice în ceea ce privește administrarea cotei ce revenea MTS și crearea unei baze de date comune care să-i permită să cunoască în orice moment care este nivelul veniturilor potențiale de încasat în vederea fundamentării corecte a bugetului de venituri și cheltuieli al instituției.

-   În contabilitatea ANST au fost evidențiate numai sumele încasate efectiv de la plătitorii fără a fi evidențiate veniturile potențiale de realizat în vederea urmăririi legale a încasării acestora și diminuării corespunzătoare a creditelor bugetare necesare desfășurării activităților sportive.

-   Managementul entității nu a manifestat preocupare pentru corectarea și completarea cadrului legal care reglementa modul de calcul, de plată și de administrare a cotei de 1% din taxele și accizele aplicate pentru alcool și  tutun.

-   Realizarea aleatorie a unor venituri proprii provenind din încasarea sumelor aferente cotei-părți de 1% din accizele pentru ţigarete, ţigări şi băuturi alcoolice. Practic, ANST nu a acționat îndeajuns în ce priveşte urmărirea realizării de venituri proprii, deşi în acest sens deține importante creanțe potențiale care, printr-o mai bună administrare și urmărire a colectării, puteau aduce încasări substanţiale ca venituri proprii, ceea ce avea drept consecință reducerea efortului bugetului de stat prin diminuarea alocaţiilor bugetare alocate ANST. Însă, în 2013, ANST s-a transformat în MTS, dar constatările și recomandările auditorilor de conturi de atunci sunt și astăzi valabile, demonstrându-se că, practic, niciun ministru n-a fost preocupat să reglementeze această situație prin care să între cât mai mulți bani în sportul românesc. Adică, cei șase miniștrii ai tineretului și sportului care s-a perindat prin sediul din Vasile Conta- Nicolae Bănicioiu, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marius Dunca, Ioana Bran și acum Bogdan Matei, au dat cu piciorul anual la cel puțin 30 de milioane de euro proveniți din taxa de viciu. Dar, câinii latră, caravana trece, iar sportul s-a scufundat din cauza amatorismului managerial în mocirla mediocrității și a incompetenței transformate în virtute.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine