2019-06-19 05:58

Cameleonul lui Caragiale, din Bolintin

 |  13:28
Cameleonul lui Caragiale, din Bolintin

Scenariul Comitetului Executiv al PSD, de săptămâna trecută, parcă a fost scris de Marin Preda, pentru că toți cei prezenți au fost parcă bântuiți de vorbele acestuia: „Cine trădează, va fi trădat!".

Dar, pe durata celor 11 ore de discuții, membrii PSD din CExN au fost protagoniștii multor secvențe din “O scrisoare pierdută”, a lui Ion Luca Caragiale, unde rolul lui Farfuridi a fost jucat cu succes de către baronul de Giurgiu, Niculae Bădălău.

Practic, prin toate aranjamentele și jongleriile politice din ultimii ani, baronul giurgiuvean, care a transformat orașul său de baștină, Bolintin Vale, în ceea ce nici Ceaușescu n-a reușit la Scornicești, este întruchiparea aproape perfectă a lui Farfuridi. “Ne ducem, dar gândește-te stimabile, că suntem membrii aceluiași partid... Cum ziceam adineaori amicului Brânzovenescu: “Trădare să fie dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noștri, cu Mihai Bravul și Ștefan cel Mare: iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători... Salutare, salutare, stimabile!..”.

Fără nicio exagerare, pentru Bădălău trădarea este modul său de viață și, de prin 2010, toți cei cărora le-a jurat prietenie și loialitate veșnică au simțit pe pielea lor ce înseamnă să ai încredere în senatorul “Ficățel”. După ce Geoană și Vanghelie l-au trimis la plimbare din fruntea organizației PSD Giurgiu, Bădălău s-a rugat luni de zile de cel mai puternic lider local liberal din țară, de la aceea vreme, să-l ajute să preia frâiele organizației județene. Jurăminte peste jurăminte de credință și loialitate, pupături și lingușeli fără număr, până când s-a văzut înscăunat la șefia PSD Giurgiu. Dar, imediat după înscăunare, Bădălău a uitat de cel care l-a ajutat și, la prima ocazie, adică la alegerile locale din 2012, l-a trădat pe față pentru PP-DD, chiar dacă PSD și PNL erau împreună în USL.

A venit celebra Ordonanță 55/2014 a lui Dragnea prin care primarii au primit undă verde să migreze către alte partide. Astfel, peste 30 de primari giurgiuveni au schimbat tricoul galben cu cel roșu și, astfel, Bădălău a devenit împăratul roșu al județului. S-au umflat mușchii pe el mai ceva ca pe Arnold Schwarzenegger și, astfel, a ajuns președinte executiv al PSD și vicepreședinte al Senatului. Schimba și punea miniștrii și secretari de stat, făcea legea în Senat, iar în județ nu mișca nimic fără știrea să. Îl apucase pe Dumnezeu de mână și se credea buricul României, iar soarele se învârtea în jurul său. Dar, în ianuarie 2018, soarele lui Bădălău a intrat în coliziune cu baronul de Teleorman, și, jurându-i credința veșnică premierului de atunci - Mihai Tudose, a început să-l lucreze pe Dragnea. Tudose chiar a crezut că-l susține Bădălău, dar senatorul Ficățel a jucat pentru Dragnea, și a propus-o premier pe Vasilica Viorica Dăncilă. Tudose a rămas cu ochii în soare, Dăncilă a ajuns premier, iar Bădălău părea că s-a reabilitat în ochii lui Dragnea. Era însă doar joc de glezne pentru fazanii politici. Dragnea și Bădălău se “iubesc” la infinit! Cu binecuvântarea lui Dragnea, Bădălău revine la butoanele organizației PSD Giurgiu, cu Tudose în galerie, alături de Paul Stănescu și Țuțuianu. Ulterior, și Tudose s-a reînscăunat  la șefia PSD Brăila, dar numai Paul Stănescu a fost în galeria sa, pentru că Bădălău posta din Grecia mesaje revoluționare de susținere necondiționată a Gabrielei Firea. Dar, cum „Lupul" își schimbă părul, dar năravul, ba!”„El Lider Maximo" de Giurgiu a uitat și de sfatul nașului său din Grecia: "Finule, ai întrecut orice măsură. Potolește-te!", și, în CEX-ul PSD a votat împotriva Gabrielei Firea. Adică, a mers, din nou pe mâna lui Dragnea, așa cum a procedat și în episodul Tudose. Mare om, mare caracter! Practic, prin dublul limbaj și comportamentul duplicitar, Bădălău a ajuns la vorbele lui Emil Cioran: “De ce să porți o mască, dacă nu mai ai chip? Înainte, puteai purta mască, fiindcă aveai un chip; acum, când chipul a dispărut, masca nu mai are rost”. Dar, senatorul Ficățel se regăsește cel mai bine în epigrama: “Tu ești un cameleon/ Unic într-un milion;/ Spune-mi, azi ce mască porți/ Și cum poți să te suporți?!...”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Apus de soare ca-n Caragiale la...Giurgiu Într-o dimineață de iarnă, în timpul slujbei religioase, cei 2.000 de credincioși au fost surprinși să vadă intrând în biserică doi oameni îmbrăcați în negru, din cap și până în picioare, cu fețele acoperite și având la ei pistoale automate
22 Mar 2018 |

PUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray