2020-08-14 17:45

Care au fost poruncile presei la începutul secolului trecut

 |  12:41
Care au fost poruncile presei la începutul secolului trecut

Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Practic, ONU a ţinut să marcheze această zi pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului. Dar, ca urmare a pandemiei de COVID-19, Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost marcată în întrega lume sub forma unor dezbateri online. La noi, însă, Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost marcată de recomandările de „carantinarea” ale Ministerului Afacerilor Interne, sub arbitrajul ANCOM. Practic, în condiţiile generate de pandemia de coronavirus, presa românească a fost setată doar pe această situaţie specială, fără să mai fie preocupată de ceea ce se întâmplă dincolo de bara din faţă. Adică, să prezinte şi să dezvăluie ceea se întîmplă dincolo de ecranul televizorului şi în afara online-ului. De fapt, nici nu ar trebui să ne mire, atât timp cât majoritatea ziariştilor sunt doar purtătorii de vorbe ai unor instituţii şi dau copy-paste la comunicatele transmiţătorilor de mesaje electronice. Practic, de anii buni, presa nu este nici mai bună şi nici mai rea decât societatea în care trăim. Presa este oglinda societăţii. Vremurile când, vorba lui Arghezi „Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie... Ziarul e o stare sufletească”, au apus de mult timp. Pe zi ce trece, constatăm cu tristeţe că, ceea ce ne spunea Pamfil Şeicaru despre presă şi jurnalişti devine din ce în ce mai mult o „fata morgana”.

„Gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent la zbuciumul de fiecare zi al vieţii sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se ţese pânza misterioasă a istoriei. Unicul lui judecător, fără drept de apel, este cititorul. Un scriitor se poate consola de insuccesul momentan, gândindu-se la sentinţa postumă a generaţiilor viitoare care revizuiesc toate judecăţile contemporanilor. Unui gazetar nu-i este îngăduită această iluzie”, mărturisea Pamfil Şeicaru. Mesajul lui Pamfil Şeicaru a răzbătut peste timp şi vorbele lui Gabriel Garcia Marquez au confirmat faptul că „nu există meserie mai frumoasă decât jurnalismul”. Dar, astăzi, prea puţini mai ştiu care au fost principiile şi „poruncile” care au stat la baza consolidării presei mondiale. O mărturie scrisă a „poruncilor” care au călăuzit presa engleză şi, ulterior, pe cea europeană, a fost tipărită şi poate fi citită în Almanahul „Adevărul și Dimineața”, din anul 1912. La pagina 91 a acestui almanah sunt menţionate cele 10 porunci ale presei engleze, la început de secol 20.

1. Nu pierdeți din vedere legea defăimării!

2. Mai bine reduceți decât să exagerați importanța faptelor!

3. Fii întreprinzător, dar respinge tot ce poate fi senzațional și ocolește frazele brutale ca și amănuntele netrebuincioase și de natură îndoielnică!

4. Titlurile articolelor să fie cu totul imparțiale!

5. Informațiile să nu trădeze niciodată nuanța politică a jurnalului!

6. Prezintă faptele așa cum sunt, fără a le acoperi!

7. Fii în mod scrupulos imparțial și drept către dușmani!

8. Marea datorie a unui reporter este de a spune adevărul!

9. Marea datorie a unul redactor-șef este de a fi prudent!

10. Marea datorie a unui jurnalist este de a avea caracter, lucru care se întâmplă dacă iubește adevărul și e prudent!

Ce vremuri! Ce porunci! Căt raţionament şi câtă logică? Nu degeaba Pamfil Şeicaru ne-a spus că „ziaristul ignorant este o pacoste a societăţii mult mai dăunător societăţii decât un politician ignorant”, iar „călimara unui gazetar de luptă nu poate fi umplută cu apa sălcie a amabilităţilor”. Acum, călimara gazetarilor a fost înlocuită de tasta calculatorului iar numărul ziariştilor ignoranţi a atins un număr record. Trist, dar adevărat!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz