2019-10-23 01:29

Care schimbare?

 |  16:13

Eduard Ivaşcu

După tragedia de la Colectiv și demisia Guvernului Ponta, apăruse așa, ca un consens, ideea că partidele trebuie să facă un pas înapoi, să se “reinventeze” și abia apoi să revină în fața alegătorilor, cu oameni noi și cu un nou mod de a face politică. Pentru că, nu-i așa, “corupția ucide”, iar ceva trebuie să se schimbe.

Acum, la mai bine de un an de la Colectiv, ne pregătim din nou de alegeri parlamentare și se poate vedea cu ochiul liber dacă partidele s-au schimbat sau nu. Mă refer la marile partide, PSD și PNL, pentru că cele mici – USR, PMP și restul, abia acum se lovesc de această experiență care, pentru unele dintre ele, s-ar putea să fie traumatizantă.

Dacă ne uităm la PSD, “schimbările” sunt evidente. Tabăra Dragnea s-a instalat confortabil, preluând total puterea după decăderea lui Ponta, în timp ce gașca fostului premier încearcă să se adapteze cum poate, agățându-se de câte o listă de candidați prin județe și așteptând vremuri mai bune. Miza între cei doi foști prieteni politici este majoră, ambii având dosare în instanță și riscând, teoretic, să fie scoși complet din joc printr-o decizie a justiției. Din acest punct de vedere, Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare, este în dezavantaj. Nevinovat-nevinovat, dar două condamnări penale s-ar putea să fie totuși cam mult.

Altfel, în afara rotirii taberelor și a acestui joc de așteptare în partid, toate vechi la PSD. Aceeași demagogie groasă, aceleași promisiuni populiste și fără acoperire, aceleași triste figuri, mai mult sau mai puțin penale, populează listele de candidați și aceleași programe de guvernare sforăitoare, pe care nu apucă niciodată să le aplice atuncvi când sunt la putere, ne sunt recitate.

Dar nu e pentru nimeni o surpriză faptul că PSD nu se dezminte și este exact așa cum îl știm, mai trist e însă că PNL nu reușește să își depășească condiția și continuă să creadă că este suficient să vrei ca să și ajungi la guvernare. Practicând o politică înțepenită, lipsită de idei și, culmea, câteodată la remorca PSD - vezi majorările populiste de salarii și susținerea ideii unui referendum privind familia tradițională - , PNL riscă să își dilueze propria identitate și să își îndepărteze votanții tradiționali. Eliminarea penalilor din listele de candidați este singurul punct care diferențiază în mod real PNL de PSD, dar nu este de ajuns. Iar susținerea pentru Cioloș este decizia corectă, dar și o recunoaștere a faptului că nu prea ai cu cine....


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray