2020-08-10 03:02

Ce lucruri bune aduce Legea Funeriu

 |  20:42
Ce lucruri bune aduce Legea Funeriu

Universităţileprivate scot nu doar absolvenţi pe bandă rulantă, ci şi profesori. Nu e rău, dinstart, dar cine verifică meritele acestora într-o economie de piaţă, a cereriişi ofertei?

Legea educaţiei,care ar putea face ordine, nu este perfectă, poate are o groază de greşeli, dar,în ciuda criticilor, are şi multe lucruri bune. În iureşul zilei, legat desalarii, pensii sau supravieţuire, poate multora le scapă importanţa uneiastfel de legi, care “bate” spre viitor, depăşind cu 20-30 de ani momentuladoptării.

Înpreuniversitar, o nouă lege ar da mai multă putere cetăţenilor, prin intrareapărinţilor în consiliile şcolare. Procesul, numit în Europa “empowerment”, este extins de la administraţiasanitară la cea publică pentru a preveni politizarea şi abuzurile primarilorsau ale directorilor.

În domeniuluniversitar, noua lege ar putea aduce mai multă etică, de la verificareamodului de obţinere a titlurilor până la atacarea grupurilor de interese dindomeniu. Plagiatele, lucrările de mântuială, pe care şi le validează colegiidin clanurile universitare, unul altuia, ar putea fi date în vileag. Astăzi,Ordinul 6.172 din 2009, pentru asigurarea transparenţei în atestareauniversitară este, pur şi simplu, ignorat, iar asta este doar este una dintrecauzele performanţelor slabe obţinute de universităţile româneşti. Aflateîntr-o acerbă competiţie pentru resurse şi elevi, pe plan continental, şcolilede la noi pierd la fel cum pierdeau fabricile comuniste în competiţiaeconomică, din cauza izolării şi a uzurii morale.

Nu maiamintesc de greşelile legii, unele corectabile dacă Puterea ar fi avut ştiinţanegocierii şi a colaborării politice, nu doar forţa dată de majoritatea destrânsură. Greşelile le-a arătat Opoziţia şi sindicatele. Cea mai gravă eroareeste, însă, forţarea Constituţiei, promulgarea legii pe bază de Diktatguvernamental. O fi o altă strategie de imagine, o fi eşecul Guvernului de a-şiaduce parlamentarii “toxici” la vot, altfel decât sub ameninţarea moţiunilor decenzură... Rezultatul votării unei legi tip Anastase, sau a uneia marca Boc vafi haosul, fiindcă, odată ajunsă la guvernare, Opoziţia va schimba legea dinnou. Concluzia: cel mai bun lucru pe care l-ar putea aduce legea Funeriu, ar fisă dea prilejul demiterii Guvernului Boc, prin moţiunea aferentă!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz