2020-05-29 04:43

Cine amputează corupţia din Sănătate

 |  16:52

P24

Mentalitatea medicilor care se cred „zei” a rămas neschimbată de 50 de ani. Cazul doctoriţei din Tecuci, care, în prima zi de Paşte, a refuzat să consulte un copil de 9 ani care venise cu febră, stări de vomă şi dureri de cap, mi-a amintit de o situaţie întâmplată pe când eram copil. Eram la bunici, la ţară, iar alergatul cu bicicletele pe coclauri era suprema noastră bucurie, împletită cu senzaţia de libertate totală. Încinşi de joacă, la prima fântână care ne ieşea în cale devoram căni întregi de apă rece.

După doar două zile, amigdalita mă topea. Bunica era îngrijorată pentru mine, mai ales că nici ea nu se simţise prea bine în acele zile, inima ei dând semne mari de oboseală. Experienţa care a urmat nu am uitat-o niciodată. Pe atunci, pe la sfârşitul anilor ’60, ziua în care venea medicul să consulte bolnavii din patru sate mergea din gură în gură. Având două bolnave în casă, bunicul a înhămat vaca la căruţă dis de dimineaţă şi ne-a dus la doctor. Acolo oamenii veniseră ca la Mecca. Cu ochii de copil bolnav, aveam impresia că erau sute. Desigur, erau doar câteva zeci. Pe la amiază, ne-a venit rândul. Am întâlnit un medic nervos, isteric, care urla să audă bolnavii din patru sate că nu consultă copii, ci numai adulţi. Brusc, ograda dispensarului aproape s-a golit, iar eu măcinată de şocul provocat de urletele medicului, dar şi de febră am adormit în căruţă până a venit bunica. Pentru mine, copil născut şi crescut în Bucureşti, a fost prima dată când am văzut un episod de indisciplină şi răutate. Din acel moment, aproape i-am urât pe doctori şi i-am evitat cât am putut. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu acel medic de ţară, probabil e oale şi ulcele de multă vreme, dar aproape 50 de ani mai târziu, acelaşi episod s-a întâmplat la Tecuci, într-un spital judeţean de urgenţă. Aflu că acea doctoriţă s-a retras din activitate. Dacă în anii ’60, mai ales la ţară, oamenii nu auziseră de vreo instituţie de genul Colegiului Medicilor, care, măcar teoretic să le apere drepturile, acum situaţia este cu totul alta. Dar, practic, aceeaşi. Cazurile în care medicii au plătit cu banii lor erorile medicale sunt cumplit de rare. Malpraxis-ul există doar pe hârtie, complet neacoperitor pentru erorile, incompetenţa sau indolenţa medicală. În fapt, spitalele sunt cele care plătesc despăgubire stabilite de instanţe în cazuri de malpraxis, iar banii vin ori de la bugetul de stat, ori de la cel local, adică tot de la noi, nicidecum de la medicii indolenţi.

Cazuri cutremurătoare sunt la spitalele de copii. Medicii din provincie nu fac decât să le acorde primul ajutor copiilor veniţi cu dureri de mâini sau picioare. Fără o minimă investigaţie medicală, cum ar fi o radiografie, le pun în ghips membrele. După două sau trei luni, îi trimit la Bucureşti cu infecţii în faze avansate, singura scăpare fiind amputarea membrului respectiv. Culmea ironiei, şeful secţiei de oncologie al unui spital bucureştean are cancer. Dar medicul a ales să se trateze “bio” la Paris, tratament pe care nu îl aplică micuţilor devoraţi de cumplita boală. El preferă să aplice tratamente clasice cu citostatice. Asta nu este medicină. Amputări putea face orice felcer de la începutul secolului trecut prin localităţile îndepărtate de spitale. Anomaliile sistemului medical românesc actual sunt atât de multe, încât s-ar putea scrie romane în serie. Degeaba se consumă bani serioşi cu cercetarea şi inovarea medicală. Mentalităţile rămân anchilozate la începutul de secol al IX-lea.

Cazul doctoriţei, care a filmat pacientul mâncat de viermi de la Spitalul de Arşi şi este linşată de colegi, este la fel de revoltător. Ea este vinovată doar în ochii celor care îşi acoperă hoţiile, nesimţirea şi incapacitatea profesională şi pentru că a ieşit din enclava lor, bine protejată, de omerta sistemului medical. Întrebarea care se pune este: Câte membre trebuie amputate actualului sistem de sănătate pentru a se face bine?!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-21Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
21 Iul 2016

Excelent articolul! Abia acuma l-am citit...cât de real și trist totodată! Cert este că i-a apucat dracii și pe medici! La vânzoleala asta de 27 de ani în care se merge din mai rău în mai rău, sentimentul că trăiești într-o țară din lumea 3-a, nu te părăsește! Totul a fost gândit ADÂNC și PAS cu PAS de toți boii din politica românească!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine