2020-02-19 19:36

Cine este fără de păcat, să arunce primul piatra

 |  19:04
Cine este fără de păcat, să arunce primul piatra

Nusunt antisemit, nu am nici cea mai mică problemă cu neamul evreiesc, departe demine chiar și gândul de a mă poziționa în acest fel, dar am constatat că luptalor împotriva ponegririi sau a vreunei presupuse promovări a celor care i-aumasacrat, prigonit sau înjurat este uneori exagerată. Un exemplu recent ar ficel al lui Radu Ioanid,directorul Muzeului Holocaustului din SUA, care a săritca ars când Banca Națională a României a bătut monede dedicate patriarhilorBisericii Ortodoxe Române, printre care se află și Miron Cristea. Acesta dinurmă este acuzat de antisemitism. O fi, dar de la acuzație până la dovezi sausentințe judecătorești irevocabile este cale lungă. Să-ți pui mâinile-n șold șiîncruntat să țipi în gura mare că BNR promovează persoane acuzate deantisemitism mi se pare o manifestare psihotică. Dacă bătea monedă cu chipullui Ion Antonescu sau al lui Hitler era altceva. Deja intra în sfera penalului.Dar până una-alta nu s-a ajuns acolo.

Numi se pare decât o luptă ideologică nu una bazată pe elemente juridice. Este ochestiune cel mult de morală, dar și așa este nevoie ca Miron Cristea să fifost dovedit în justiție ca antisemit sau criminal de război, cum a fostAntonescu. Și totuși, ca să fiu sincer până la capăt, nici amplasarea uneistatui a mareșalului, de exemplu, nu mi s-ar părea vreo crimă, pentru că, pânăla urmă, pentru răul făcut și dovedit (mai mult sau mai puțin corect, dar astaeste treaba istoricilor deja) a plătit cu viața, iar faptele bune, denecontestat, trebuie cumva rememorate și comemorate.

Revenindla atitudinea agresivă și, din punctul meu de vedere, gratuită areprezentanților evreimii față de inițiativa BNR, aș putea exagera și eu un picși aș spune că mi se pare a fi ca a unei mironosițe virgine și pudibonde, care,dacă se simte ușor atinsă cu mâna, începe să țipe isterică, de parcă ar fi necinstit-ocineva.

Nuvreau să duc în derizoriu sau să minimalizez suferințele evreilor de-a lungulvremii, dar ar fi mai bine să se comporte cu mai mult discernământ, mai puținpatetic și fără subiectivism, pentru că se ajunge la hiperbolizarea unorevenimente, fapte, gânduri precum acesta de acum. Și să fim serioși, suntevreii ușă de biserică? Sau, ca să citez o vorbă de duh a Mântuitorului, careîi dojenea pe zeloții moraliști, aș spune „cine este fără de păcat, să arunceprimul piatra”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine