2019-11-15 15:41

Codul lui Vâlcov

 |  20:08

Eduard Ivaşcu

Cât de bun poate fi un Cod Fiscal dacă el este gândit și asumat de un personaj desprins direct din Codul Penal? Cum pot fi convinși românii să își plătească taxele și impozitele și să respecte legile, atunci când ditamai ministrul de Finanțe își negociază mita în cimitir, iar banii negri încearcă să îi „spele“ plasându-i în tablouri de valoare și lingouri de aur? Lăudat fără măsură de șeful său, premierul Ponta, Vâlcov ajunsese să se creadă, chiar înainte să îl salte mascații dintr-un studiou de televiziune, un fel de guru fiscal. Impozitele mai mici, TVA redusă și toate celelalte măsuri de „lapte și miere” din Codul Fiscal erau prezentate ca niște soluții magice, al căror secret, impenetrabil pentru toți ceilalți, era deținut doar de „alchimiștii” Guvernului Ponta.

Până la urmă, se pare că Vâlcov nu este decât un șpăgar excentric, inspirat de cimitire și pasionat de artă, iar codul său fiscal este doar o iluzie optică, fără bază în realitate, și cu atât mai apreciat de premierul Victor Ponta. Doar și plagiatul dă iluzia originalității!

Câți bani face exact Codul lui Vâlcov a explicat Consiliul Fiscal, o instituție independentă, formată numai din experți recunoscuți în domeniul financiar și pe care, teoretic, Guvernul ar trebui să o consulte înainte de a aproba asemenea panseuri politico-bugetare. Pe scurt, avizul Consiliului Fiscal este negativ, reducerile de taxe anunțate de Guvern fiind considerate „nesustenabile”, ele putând duce chiar la „deviații de proporții” de la țintele bugetare pe termen mediu.

Dar ce valoare are opinia unor specialiști în fața geniului lui Vâlcov? Fix nici una. Imperturbabil, premierul Ponta a anunțat deja că reducerea TVA va fi aplicată din luna iunie, principalul argument fiind acela că încasările la buget pe primele trei luni ale anului permit adoptarea acestei măsuri. Ce garanție pot oferi rezultatele pe primul trimestru că veniturile crescute se vor menține și în viitor? Ce se întâmplă dacă, așa cum este foarte posibil, ele nu se vor menține la același nivel? Cine răspunde pentru adoptarea unor decizii greșite, cu efecte pe termen lung, motivate doar de interese pe termen scurt, strict electorale? Nimeni, evident. Dar e clar cine va suporta consecințele: noi toți.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray