2019-10-23 00:27

Colindătorii cerşetoriei

 |  17:46

P24

Ca în fiecare an, cerşetorii Capitalei s-au travestit în colindători. În multe falseturi, suspine şi chiar strigăte, oamenii află fel de fel de poveşti fanteziste despre naşterea Mântuitorului. Folclorul urban este productiv la acest capitol, pentru că cerşetorii vor să fie asemuiţi Fecioarei Maria, care a bătut din uşă în uşă pentru a găsi un adăpost. Tot aşa săracii Capitalei. Dintr-un tramvai în altul sau prin alte vehicule, ei sunt riguros repartizaţi de „peştii” cerşetorilor, cer bani pentru o pâine.

Poluarea sonoră a colindo-falseturilor nu se termină aici. Mame cu copii, fraţi şi surori profită din plin de perioada sărbărtorilor să facă un ban. Prin pieţe, pe străzi şi mai ales în blocuri, haite întregi de săraci urlă pe aceeaşi gamă. Nu mai are linişte românul. Dimineaţa de la ora 8, apoi la orice oră până seara, soneriile sună continuu. „Primiţi cu colindul?”, se aude de partea cealaltă a uşii. Ca tot românul, măcar unui grup îi deschizi uşa, măcar să-ţi aminteşti de vremurile de altădată. Din nostalgie. Sunt preferaţi în general copiii, faţă de care cu toţii avem o slăbiciune, mai mică sau mai mare. Dar şi ei se dovedesc perverşi. După ce le dai un ban, o prăjitură sau o portocală ei văd de unde scoţi, iar la blocuri, se ştie, cuierul cu haine este în apropierea uşii de intrare. „Drăgălaşii” cer apoi un pahar cu apă, timp în care eşti buzunărit la propriu la tine în casă. Nu poţi fi atât de hain încât să-i spui pruncului de 8-10 ani să-şi cumpere din banii pe care i-ai dat deja. Cine-şi bate capul să mai sune la poliţie înainte de sărbători, când dragul de muncă al poliţiştilor veşnic bugetari, este, firesc, mult mai scăzut decât în restul anului, când fac acelaşi lucru, adică nimic.

Săptămâna care vine, va fi apogeul pseudo-colindelor de Crăciun, care va fi urmat de urătorii de anul nou. Prin portavoce se strigă din stradă plugoşoarele adaptate mediului urban, de nu mai poţi să te odihneşti. Nici sarmalele şi caltaboşii nu mai pot să-ţi priască dacă mergi cu RATB. La polul opus, sunt alcoolicii, care de milă, de silă, mai fac un ban în perioada asta, dar reuşesc să fie turtă până la amiază. Murdari în ultimul hal, ei duhnesc ca un birt sătesc. În jurul lor se face spaţiu larg din cauza mirosurilor, iar geamurile nu pot fi deschise iarna. Sărbătorile sunt mai ales gălăgioase! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-31Parerea ta...

BRAVO!
18 Dec 2016

Adevărat! Așa se și întâmplă :))))
ANONIM
19 Dec 2016

Acesti ''colindatori '' sunt produsul unei societati bonlave unde cersetoria si ajutoarele sociale au fost ridicate la nivel de politica de stat. Incurajand lenea mafia pesedista i-a facut captivi pe acesti indivizi ai caror parinti (asistati social) le aduc voturi.Asta a facut mafia bolsevico -pesedista o tara de asistati si cersetori aducatori de voturi . Huuuuuuu...bolsevicilor.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray