2020-07-10 03:23

Comarnic, o curbă politică

 |  19:24

Eduard Ivaşcu

Când te gândești la Comarnic, primul cuvânt care îți vine în minte este curbă. Departe de celebritatea „suratelor” mai avute de pe Valea Prahovei, orașul și-a legat faima de lucruri mai prozaice, unii ar spune chiar morbide. Cum ar fi celebra curbă ucigașă de la intrarea în localitate, spaima șoferilor de pe DN1. Mai ales a celor „slabi” de frână.

Șoferește vorbind, cu siguranță că la volanul mașinii personale, Victor Ponta a trecut de nenumărate ori, fără probleme, prin Comarnic. Politica este însă altă mâncare de pește, iar copilotul Ponta, cu „frânele” într-o stare incertă, se află zilele acestea în fața propriei curbe de la Comarnic. Iar de data aceasta, șansele să scape cu cariera intactă nu sunt prea mari.

Scandalul fraudei cu fonduri europene de la Comarnic, în care a fost arestat cumnatul premierului, iar numele altor persoane din familia sa și din anturajul său apropiat sunt vehiculate intens, poate deveni un „boule de neige“ politico-penal cu efecte devastatoare la vârful puterii.

Iar primele semne de panică sunt deja vizibile pentru un observator atent. Încercând să deturneze atenția publică de la faptul că o firmă a cumnatului său, abonată de mult timp la contracte cu statul, este anchetată pentru fraudarea fondurilor europene, într-un dosar în care este urmărit penal și cel mai bun prieten al său, deputatul Sebastian Ghiță, Victor Ponta a apelat la o mutare de șahist kamikaze.

Fără nicio pregătire sau dezbatere prealabilă, deși delegația FMI-UE-BM abia a plecat de la București, Guvernul a aruncat pe piață proiectul noului Cod fiscal, plin de idei radicale și deloc social-democrate, precum reducerea TVA de la 24 la 20%, sau chiar la 9% pentru carne, legume și fructe; scăderea cotei unice de la 16 la 14%, eliminarea impozitului pe dividende și multe altele. Evident, luați de elanul relaxării fiscale, guvernanții au uitat să menționeze și sursele certe din care va fi acoperită gaura imensă care se profilează în buget.

Dincolo de propuneri, aproape prea frumoase pentru a fi reale, unii observatori au văzut ceva din „dărnicia” lui Ceaușescu, în ultimele sale zile.

Obsedat de imaginea sa publică, dar și confruntat cu un val de situații critice, atât în partid, cât și în afara lui, Ponta își joacă în acest moment cartea supraviețurii sale politice. Dacă pierde funcția de premier, el va pierde inevitabil și șefia PSD, ajungând practic în afara jocului. Din acest punct de vedere, următoarea lună va fi decisivă. Anunțata moțiune de cenzură a opoziției, urmată de Consiliul Național al PSD din 20-21 martie, totul pe fundalul penal al dosarului Comarnic, ne vor arăta dacă pe Victor Ponta l-au lăsat, sau nu, frânele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz